Do voleb na prezidenta Francie zbývá jeden rok. Macronova pozice je silná, asi se opět utká s Le Penovou

Události: Do voleb na prezidenta Francie zbývá jeden rok (zdroj: ČT24)

Francie bude za rok volit nového prezidenta. Současná hlava státu Emmanuel Macron by podle všech průzkumů ve druhém kole úřad obhájil. Odborníci soudí, že mu to může zkomplikovat jenom to, kdyby nezvládl epidemii nebo kdyby se na poslední chvíli objevil kandidát, který by Francouze oslovil víc.

Jeho popularita v posledních týdnech klesla. S prezidentem Macronem je teď nespokojeno šedesát procent Francouzů. Kritizují ho zejména za to, že vláda nezvládla vakcinační strategii. To může pomoci kandidátce extrémní pravice Marine Le Penové, která se poučila z porážky v posledních volbách.

Podle posledních průzkumů je předpokládaný souboj Emmanuela Macrona s Marine Le Penovou ve druhém kole voleb velmi pravděpodobný, žádný z kandidátů se jim totiž v současnosti ani nepřibližuje. Opakoval by se tak scénář z voleb roku 2017, kdy se ve druhém kole utkali právě tito kandidáti.

„Ukazuje se, že v současné době není žádný kandidát, který by mohl tyto dva ohrozit. Každý, kdo byl minule za nimi, tak měl velkou ztrátu, sedm až osm procentních bodů,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Protikandidáti k nenalezení

Potíže nemají jen socialisté, kteří téměř vyklidili politickou scénu, kandidáta marně hledá pravice i jiné strany.

Podle odborníků se mohou Francouzi v obtížném období přiklonit místo k neznámému kandidátovi ke stávajícímu prezidentovi, který si před krizí podle ekonomických ukazatelů nevedl špatně. Na druhou stranu může voličům imponovat někdo, kdo získal během krize vysoký profesní kredit a má politické ambice.

Jistým ukazatelem preferencí mohou být už regionální volby, které se kvůli koronavirové krizi přesunuly na červen.