Denní přírůstky nakažených jsou v Indii nejvyšší na světě. Ve slumech se s covidem-19 setkala víc než polovina lidí

V Indii rapidně přibývá nakažených koronavirem, vysoký nárůst nemocných zaznamenávají úřady hlavně díky velkému testování, kdy každý den odeberou vzorky až milionu lidí. Denně tam přibývá i více než 75 tisíc nově potvrzených případů nákazy. Nejhorší situace je ve slumech ve velkých městech. Testování na vybraném vzorku obyvatel slumů v Bombaji ukázalo, že v chudinských čtvrtích má protilátky proti covidu-19 až 57 procent lidí. Počet nakažených ve druhé nejlidnatější zemi světa tak může být mnohonásobně vyšší, než uvádí oficiální statistiky.

Indie v poslední době zaznamenává až kolem 75 tisíc nově nakažených denně, dohromady tak druhá nejlidnatější země světa eviduje 3,62 milionu infikovaných. V souvislosti s nemocí zemřelo už přes 64 tisíc lidí.

Indie, která má zhruba 1,4 miliardy obyvatel, hlásí od začátku srpna nejvyšší denní přírůstky ze všech zemí světa. Jedním z důvodů vysokých přírůstků nově nakažených je rozšířené testování, v zemi testují asi milion lidí denně.

Státy odpovídající počtem obyvatel oblastem indického subkontinentu - symbolické vyjádření
Zdroj: Reddit

V počtu potvrzených nákaz je Indie třetí na světě po Spojených státech amerických a Brazílii. V největší zemi Jižní Ameriky se koronavirem nakazilo už 3,86 milionu obyvatel, nejvíce nakažených stále hlásí USA – více než šest milionů.

Ve slumech má protilátky proti covidu více než polovina lidí

Vzhledem k počtu obyvatel by však Indie měla testovat ještě více lidí. Podle agentury AFP totiž může být v zemi mnohem více nakažených, odkazuje se na nedávné testování na protilátky u náhodného vzorku obyvatel šestnáctimilionové Bombaje ve státě Maháráštra.

Studie, kterou zadaly tamní úřady, ukázala, že až 57 procent lidí, kteří žijí ve slumech, má protilátky proti covidu-19. Ve slumech žije až 40 procent všech obyvatel Bombaje. Mimo slumy mělo v těle protilátky asi šestnáct procent lidí. Bombaj přitom oficiálně uvádí přes sto tisíc nakažených a asi šest tisíc mrtvých.

Nakažena by mohla být čtvrtina obyvatel Indie

Podle agentury Reuters by mohla být nakažena až čtvrtina obyvatel Indie. Dokládá to další studie, v rámci které tamní soukromá laboratoř Thyrocare provedla skoro 300 tisíc testů na protilátky proti covidu-19. Testy ukázaly, že protilátky má až 26 procent všech lidí v zemi.

„Je to mnohem vyšší číslo, než jaké jsme čekali. Přítomnost protilátek byla rovnoměrně rozprostřená ve všech věkových skupinách včetně dětí,“ řekl zakladatel a ředitel společnosti Thyrocare Arokiaswamy Velumani. Pokud by tento trend pokračoval, mohlo by podle něj do konce roku získat protilátky až 40 procent indického obyvatelstva.

Server BBC už dříve psal o vládní studii, která zjistila protilátky už u téměř čtyřiadvaceti procent lidí, kteří žijí v Dillí. Všechny studie tak potvrzují, že nakažených je mnohonásobně víc, než uvádí oficiální statistiky.

Riziko nákazy koronavirem je logicky nejvyšší v oblastech, kde je největší hustota obyvatel. To se týká státu Bihár, kde na jednom kilometru čtverečním žije 1500 až 12 tisíc lidí. Velkou hustotu obyvatel mají i státy Uttarpradéš nebo Maháráštra. 

Počet lidí na kilometr čtvereční ve státech Indie
Zdroj: Wikipedia

Nemocnice nápor nově infikovaných nezvládají

Velkým problémem v Indii je zdravotnictví. Například v chudých oblastech země nebo na venkově mnohdy zdravotnictví prakticky neexistuje, a pokud ano, tak se s aktuální situací tamní nemocnice nedokážou vypořádat. Lidé tak musí dojíždět i do vzdálenějších větších měst. Ani ta však nápor nemocných nezvládají. 

Například Dillí, které má zhruba dvacet milionů obyvatel, má pro nemocné s covidem-19 pouze třináct tisíc lůžek. Vzniklo dokonce i několik desítek tisíc míst v provizorních centrech, ani to však nemusí stačit. Stejný problém má také Bombaj. Právě v oblastech Dillí a Bombaje je většina nakažených z celé Indie. 

Problém je chudoba a hygiena

Situaci v souvislosti s koronavirem komplikuje i poměrně rozšířená chudoba –⁠ to se týká zejména slumů ve velkých městech. Právě v těchto lokalitách se totiž na hygienu příliš nedbá, a i kdyby se dbalo, jen těžko se dodržuje. Problém zhoršují výkaly a moč v ulicích, ale také to, že v malých obydlích často žije i několik desítek lidí. 

Problém má kromě nejnižší třídy i ta střední. Tito lidé se postupně dostávají do obtíží zejména proto, že kvůli koronaviru přichází o práci. V Indii se často zaměstnávají lidé jenom na dohodu a na velmi krátkou dobu, například na měsíc či týden. V případě potřeby tak není problém místo zrušit, to se nyní během pandemie koronaviru stává poměrně často. Lidé v Indii tak mají mnohem větší strach z chudoby než z covidu-19.