Další Trumpův poradce přiznal vinu v kauze zásahů do voleb v Georgii. Možná bude svědčit proti ostatním

U soudu v americké Georgii v pátek přiznal vinu další z lidí obžalovaných po boku amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb v jihovýchodním státě USA. Někdejší poradce Trumpova volebního štábu Kenneth Chesebro podle dohody s prokurátory dostane pětiletou podmínku a mohl by být nucen svědčit v procesech s dalšími obžalovanými, informují americká média.

Zpráva o dohodě přišla v den, kdy měl u soudu v Atlantě začít výběr poroty v procesu s Chesebrem. Ten čelil obžalobě o sedmi bodech, přičemž podle agentury AP se přiznal k jednomu zločinu, a to spiknutí s cílem falšovat úřední dokumenty.

Právník Chesebro se po Trumpově volební porážce v roce 2020 stal jakýmsi externím poradcem prezidentova týmu. Je považován za jednoho z hlavních strůjců plánu vyslat do Kongresu z několika států včetně Georgie falešné seznamy volitelů. Ti přisuzovali vítězství v daném státě Trumpovi, jakkoli tam získal více hlasů jeho soupeř Joe Biden.

Kromě pětileté podmínky se prokurátoři s Chesebrem dohodli na finančním trestu ve výši pěti tisíc dolarů (116 tisíc korun), sepsání omluvy občanům Georgie a 100 hodinách veřejně prospěšných prací. Chesebro nesmí komunikovat s médii, svědky a dalšími obžalovanými a zavazuje se poskytnout svědectví či jiné důkazy, uvádí reportérka listu The Atlanta Journal-Constitution.

Pro okresní prokurátorku Fani Willisovou jde o další úspěch poté, co dohodu ve stejné kauze v září uzavřel bývalý úředník a volební pozorovatel Scott Hall a ve čtvrtek také někdejší právnička Trumpovy kampaně Sidney Powellová. „Umožňují (přiznání) jí vyhnout se zdlouhavému procesu s pouhými dvěma obžalovanými, který by poskytl ostatním ukázku její strategie, a zmenšit nepraktické pole obžalovaných,“ píše AP.

Z nezákonných snah ovlivnit výsledky voleb Willisová v srpnu obžalovala celkem 19 lidí včetně Trumpa, jeho někdejšího právníka Rudyho Giulianiho nebo bývalého personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse.