Čínský Velký bratr: Stíhaného muže odhalil na koncertu v desetitisícovém davu systém na rozpoznávání tváří

Jednatřicetiletý Číňan stíhaný za hospodářskou kriminalitu doplatil na moderní technologie. Na koncertě popové hvězdy byl sice ukrytý v davu 60 tisíc diváků, čínská policie ho ale odhalila a následně zatkla díky systému na rozpoznávání obličejů. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Podezřelý, který byl identifikován jen jako pan Ao, jel s manželkou devadesát kilometrů do města Nan-čchang na koncert popového zpěváka Jackyho Cheunga. Když si pro něj mezi diváky přišla policie, byl značně šokovaný.

„Podezřelý vypadal naprosto ohromeně, když ho vyváděli ven,“ řekl policejní důstojník Li Ťin tiskové agentuře Nová Čína. V policejní vazbě pak prý muž prohlásil: „Kdybych to byl býval věděl, tak bych na ten koncert nejezdil.“

V Číně je rozmístěna rozsáhlá síť sledovacích kamer, kterých je podle BBC v současnosti více než 170 milionů a během následujících tří let má přibýt zhruba 400 milionů dalších.

Čína patří ke světové špičce v oboru technologií schopných rozpoznávat obličeje a pravidelně svým obyvatelům připomíná, že díky tomuto vybavení je prakticky nemožné uniknout úřadům.