Čínská policie testuje brýle, které rozeznají zločince. Kritici se bojí Velkého bratra

Oslavy čínského nového roku jsou největším a nejdůležitějších svátkem v zemi. Dárek k němu dostala i čínská policie – nové brýle, které umí v davu pouhým pohledem rozpoznat zločince.

Chytré brýle už dostaly policejní složky v Čeng-čou, hlavním městě provincie Che-nan. Tato metropole má téměř 10 milionů obyvatel, na svátky sem přijede spousta dalších lidí za svými příbuznými a blízkými. Oslav budou ale zneužívat podvodníci, zloději a další kriminální živly. Občas bývají přesuny obyvatel v rámci oslav čínského nového roku označované za největší pravidelnou migraci na Zemi.

Právě na této situaci si teď čínská policie chce vyzkoušet novou technologii, která by se mohla v budoucnu stát klíčem k ještě lepšímu a intenzivnějšímu sledování občanů. Podle zpráv z čínského tisku už se pomocí těchto přístrojů podařilo během krátké doby odhalit sedm podezřelých ze závažných trestných činů a dalších 26 osob, které cestovaly pod falešnou identitou.

  • Čeng-čou je hlavním městem čínské provincie Che-nan a po Wu-chanu nejlidnatější město ve střední Číně. Čeng-čou je městská prefektura, která slouží jako politické, ekonomické, technologické a vzdělávací centrum provincie. Je také dopravním uzlem ve střední Číně. Jeho hlavním letištěm je mezinárodní letiště Čeng-čou Sin-čeng jižně od města.

Čína vsadila v bezpečnosti právě na technologie masivního sledování obyvatel – má největší množství bezpečnostních kamer na světě a stále jich přibývá; podle některých odhadů bude v roce 2020 v Číně přes 600 milionů takových zařízení.

Brýle vznikly podle Wall Street Journalu v pekingské společnosti LLVision Technology Co. Ve spolupráci s místními policejními složkami. V čem jsou tak jedinečné?

Klasické bezpečnostní kamery mají zatím problém s technologií rozpoznávaní obličejů; jsou stacionární, často umístěné vysoko nad zemí. Rychle se pohybující podezřelý je na nich rozmazaný a často se dostane ze záběru kamery dřív, než se dají data analyzovat – než počítač rozpozná jeho tvář.

Zato s brýlemi sloužícími jako kamera může policista na podezřelého člověka hledět delší dobu; umělá inteligence, která tváře rozlišuje, tak má více času na to udělat svou práci.

Jak to funguje?

Brýle jsou připojené přes mobilní signál na policejní databázi, v níž jsou uloženy fotografie podezřelých. 10 tisíc podezřelých dokáže pokročilý algoritmus rozeznat během pouhých 100 milisekund – tvrdí výrobce.

Jedná se však o ta nejoptimističtější čísla, v reálném provozu může data narušovat spousta vnějších jevů, takže analýza trvá déle. Brýle stojí necelé 4 tisíce jüanů, což je asi 12 tisíc korun.

Pro bezpečnostní složky je takový přístroj požehnáním, ale zastánci svobodného světa s ním mají problém. „Možnost poskytnout jednotlivým příslušníkům policie technologii k rozpoznávání obličejů ve slunečních brýlích by mohla udělat dohled státu nad občany prakticky všudypřítomným,“ uvedl pro Wall Street Journal Willima Nee z čínské Amnesty International.