Umělé inteligence začínají hlídat Facebook. Sledují náznaky terorismu

Dění na Facebooku začínají sledovat umělé inteligence. Budou pátrat po všech projevech spojených s potenciálním terorismem.

Společnost Facebook ve čtvrtek informovala o svém novém pokusu odhalovat ve své sociální síti účinněji obsah nesoucí známky terorismu. Reagovala tak na rostoucí tlak ze strany evropských institucí, které poukazují na zneužívání sítě k verbování teroristů a islamistické propagandě. Facebook dnes používá 1,9 miliardy lidí.

Podle manažera firemní protiteroristické politiky Briana Fishmana bude největší světová sociální síť k potírání teroristického obsahu používat prvky umělé inteligence. Bude to například srovnávací technika, při níž se fotografie nebo video umístěné na sociální síti srovnávají s obsahem, který publikují teroristé. Facebook rovněž hodlá analyzovat obsah textů podporujících teroristy, aby vytvořil signální databázi, která při kontrole obsahu v budoucnu vypomůže.

Už nyní podle činitelů Facebooku polovinu účtů s teroristickým obsahem odhalili sami pracovníci firmy. „To dokazuje, že chceme z Facebooku skutečně pro teroristy udělat nepřátelské území,“ řekla novinářům Monica Biskertová, ředitelka firmy pro globální politické řízení.

Britské ministerstvo vnitra kroky Facebooku uvítalo, ale upozornilo, že je třeba jít dál. „Je třeba zasahovat dřív, než je teroristický obsah široce rozšířen, a především znemožnit, aby se vůbec na síť dostal,“ konstatoval mluvčí ministerstva. Londýn v minulosti hrozil, že udělí Facebooku pokutu, nebude-li obsah na síti důsledněji kontrolovat.