Čínský prezident nečekaně ponechal ve funkcích ministra financí a guvernéra centrální banky

Po znovuzvolení prezidenta Si Ťin-pchinga prezidentem a instalaci šanghajského komunistického vůdce Li Čchinga do role premiéra zvolil čínský parlament další členy jeho vlády. Ministrem obrany bude Li Šang-fu, který je na sankčním seznamu Spojených států. Nečekané bylo rozhodnutí ponechat ve funkcích dosavadního ministra financí Liou Kchuna a guvernéra centrální banky I Kanga, i když již měli jít do důchodu. Poslanci to učinili na přání hlavy státu, která si nechala do klíčových pozic dosadit své politické spojence.

Agentura Reuters upozornila, že ponechat ve vládních funkcích politiky ve věku přes 65 let je proti zvyklostem, ale Si Ťin-pching se rozhodl to v případě šéfa centrální banky a ministra financí učinit.

Mattie Bekinková z Economist Group řekla Reuters, že tento krok vnímá jako snahu o kontinuitu v situaci, kdy Čína čelí ekonomickým problémům. Hospodářský růst země loni zpomalil na tři procenta a letos má ambici dosáhnout zhruba pěti procent.

„Výzvou pro třetí Siho administrativu je zvládnout strukturální nerovnováhu v čínské ekonomice a provést reformy nezbytné k zajištění čínské dlouhodobé konkurenceschopnosti,“ uvedla Bekinková.

Neočekávané naopak nebylo dosazení Li Šang-fua na pozici ministra obrany. Tento politik, který dříve pracoval na čínském satelitním programu, čelí americkým sankcím kvůli nákupu bojových letounů a dalšího vybavení od ruské společnosti Rosoboronexport.

Rovněž podle očekávání byl prvním vicepremiérem zvolen Ting Süe-siang, který je dlouholetým spolupracovníkem Si Ťin-pchinga. Již v roce 2006, kdy nynější čínský prezident ještě působil v Šanghaji, byl vedoucím jeho kanceláře. Nyní Ting zasedá ve stálém výboru politbyra, tedy nejužším vedení komunistické strany i Číny jako takové.