Cestování obřími výletními loděmi zažívá po covidové pauze restart

Horizont ČT24: Restart cestovního ruchu s obřími výletními loděmi (zdroj: ČT)

Po necelém roce a půl více či méně přísných opatření proti šíření pandemie se znovu zvolna rozjíždí podnikání, které mělo do covidu obrat skoro třicet miliard dolarů ročně. Plavby obřích výletních lodí. Už opět navštívily Benátky a v úterý jedna poprvé přistála u španělské pevniny.

Do španělské Málagy dorazila výletní loď a tamnímu turistickému průmyslu svítá na lepší časy. „Ještě nejsme zpět na úrovni roku 2019, ale nepochybně je i toto ekonomickou vzpruhou. Pomůže to město oživit,“ říká prezident správy přístavu v Málaze Juan Millan. 

Rok před pandemií moře a oceány brázdilo přes tři stovky obřích výletních lodí s kapacitou víc než půl milionu turistů. Pro mnohé je tento druh organizované turistiky jediný způsob poznávání světa, na který stačí. Je to velká kupní síla.

„Byl jsem poslední průvodce, který tady doprovázel skupinu v březnu, 11. března (2020), když sem připluli naposledy. Teď čekám na naše hosty, až vystoupí,“ přibližuje turistický průvodce Carlos Rubio. 

Autobusy pak turisty rozvezou na výlety, Málagu poznávají na segwayích i pěšky. Začátkem loňského roku to ale s hromadnými plavbami vypadalo zle. Pandemie se zvolna rozbíhala. Ukázalo se, že i sebeluxusnější uzavřené prostory s tisíci lidí jsou inkubátorem covidu.

Své první obří lodě po covidové pauze přivítaly i Benátky – protestem. Pro obyvatele zůstávají stejným problémem jako do pandemie. Ztělesněním modelu turistiky, který poklidný a udržitelný způsob života v jejich městě ničí.

Diamantová princezna

Celý svět sledoval osud britské Diamantové princezny, která v únoru 2020 nahlásila první případy covidu. Úřady ji odstavily před jokohamským přístavem do karantény.

„Je to tak nové a bezprecedentní, že si myslím, že lékařská komunita ještě nemá pevnou představu o tom, co se děje. Jsme nedobrovolně pokusnými králíky,“ popisovali tehdy turisté. 

Za necelý měsíc se na lodi nakazilo 712 ze 3700 lidí. Tehdy víc než polovina všech známých případů covidu mimo Čínu. 14 cestujících zemřelo.

I přes nákazu v současnosti mohou plavby pokračovat

Strach je ale minulost, výletní lodě znovu plují. Covid ale nezmizel. Například Celebrity Millenium v Karibiku hlásí dva nakažené. Plout ale může dál, protože všichni její dospělí pasažéři jsou očkovaní. Nakažení jsou v izolaci a neprojevují žádné vážné symptomy, píše BBC. 

„Nezdá se, že by docházelo ke komunitnímu přenosu. Nálada je dobrá, hosté včetně mě jsou veselí. Užíváme si poslední den dovolené, poslední den na moři,“ říká Billy Hirsch, jeden z pasažérů. Užít si tak naplno může – stejně jako další spolucestující – třeba Arubu, Barbados nebo Curacao.