Česko pomůže handicapovaným Ukrajincům a poskytne jim zdravotní péči

Ukrajinský manželský pár, Pavla a Tatianu, zasáhla válka nepřímo, ale fatálně. Oba jsou odkázáni na vozík, jemu by mohla pomoci operace páteře, na kterou však nyní nemá Ukrajina kapacitu. Češi se nabídli, že k ní může dojít v Praze. O jejich příběhu informoval zpravodaj ČT na Ukrajině Andreas Papadopulos.

Pavlo ještě před pár lety křižoval celou Ukrajinu jako řidič kamionu. Poté mu lékaři zjistili onemocnění páteře. Pomoci měla operace. „Řekli mi, že taková operace teď na Ukrajině nemůže být provedena, protože je válka a není kapacita,“ říká Pavlo. 

Od února se společně s manželkou Tatianou snažili najít řešení. Bez výsledku. I u ní se nakonec vlivem stresu zhoršily problémy s míchou. Oba jsou nyní odkázáni na vozík. „Předtím jsme se zvládli pohybovat o holích. Ale teď mě trápí ochrnutí končetin a jsem upoutaná na vozík,“ říká Tatiana.

Naděje přichází z Česka

Po osmi měsících jim svitla naděje. Pomoc nabídli Češi. Operaci jim zařídí v Praze. Do Česka je doprovodí i Pavlova třiaosmdesátiletá matka, na jejíž pomoci jsou oba závislí.

Lékař terapeutického oddělení Serhij Pysarenko uvedl, že jde celkem o dvanáct  takových lidí. „Myslím, že u vás se dočkají důstojné pomoci.“ 

Zraněných přibývá, zdravotní kapacity ubývají

Z východní Ukrajiny na Západ za lékařskou pomocí míří i Taňa. Na poslední chvíli odjela z domova v Zaryčném. „Manžel tam zůstal. Je také invalida, ale odmítl jít. Já teď jedu za vnoučaty,“ řekla Taňa. 

Vypráví i o měsíci intenzivních bojů, kdy se museli schovávat ve sklepě. „Nemohli jsme se umýt. Byli jsme hladoví. Požádali jsme o chleba, ale nikdo nám ho neměl jak přivézt, protože nás tak moc ostřelovali.“ Nyní míří do Polska na operaci. Nemá telefon, neví, zda se s manželem ještě někdy setká.

Těžiště války se definitivně přeneslo na východ Ukrajny. Zpravodaj Papadopulos soudí, že přibude zraněných i těch, kteří potřebují lékařskou péči. Dodává, že ze stovek nemocnic, které na východě země fungovaly před válkou, jich ale v provozu – a to ještě omezeném – zůstávají jen nižší desítky.