Česko je srdeční záležitost. Doufám, že se sem budu vracet, říká velvyslanec Perebyjnis

Interview ČT24: Jevhen Perebyjnis (zdroj: ČT24)

Diplomatická mise ukrajinského velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise se blíží ke konci, po pěti letech se vrací do Kyjeva. V Interview ČT24 řekl, že za nejvýraznější okamžiky svého působení v Praze považuje první dny po začátku ruské invaze do jeho země, kdy zde cítil velkou podporu a solidaritu. I když válka zcela ovládla poslední část jeho pobytu v Česku, věří, že se mu podařilo dosáhnout i hlavního cíle, se kterým na ambasádu nastupoval: změnit stereotypní vnímání Ukrajinců.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden v rámci rotace diplomatů oznámil odvolání několika velvyslanců včetně Perebyjnise. Ten rozhodnutí – navzdory pokračující válce – nepovažuje za překvapivé. „Nikdo neví, jak dlouho bude trvat. A velvyslanci by neměli zůstávat na svých pozicích navždy. Diplomatický život pokračuje a výměna diplomatů je jeho součástí,“ řekl.

Během srpna se vrátí do Kyjeva, kde bude pracovat na ministerstvu zahraničí. Přiznává, že se mu bude po Česku – kde s přestávkami prožil půl života – stýskat. „Česká republika je pro mě zvláštní zemí, srdeční záležitost. Doufám, že se sem budu vracet.“

Kdo jej na ambasádě vystřídá, už ví, jméno ale oznámit nechtěl: „Zvyky jsou takové, že se to nezveřejňuje, dokud věc není oficiální.“

Konec stereotypů

Před nástupem na diplomatický post v Praze si za hlavní úkol stanovil změnit vnímání Ukrajinců Čechy. Nyní doufá, že se mu to – částečně i kvůli válce – podařilo. „Není to záležitost jen těch posledních čtyř měsíců, usiloval jsem o to pět let. Doufám, že Ukrajince teď Češi vnímají nejen jako pracovité lidi, ale i jako statečné lidi. Ukrajinci nejsou jen dělníci nebo uklízečky. Máme tady i hodně malířů, lékařů, univerzitních profesorů,“ vyjmenovává Perebyjnis.

Do paměti se mu prý nejvíc zapsaly první dny po začátku ruské invaze letos v únoru. „Když se objevila ta obrovská vlna solidarity, plnila se náměstí, vyvěšovaly se vlajky a Češi posílali peníze ambasádě na nákup zbraní.“

Na účet velvyslanectví přišla více než miliarda korun, což Perebyjnise překvapilo. „V optimistických úvahách jsme počítali se sto miliony, ale tohle nikdo nečekal. Jsem za to moc vděčný,“ říká. 

Po čtyřech měsících přesto zájem lidí i médií o dění na Ukrajině mírně upadá, což ale diplomat chápe. „Je to přirozený proces. Jakkoliv je téma důležité, časem zájem klesá. Občas nás to trošku štve, protože se zdá, že na nás svět začíná zapomínat. Na druhou stranu, čtyři měsíce je už dlouhá doba a podpora ze strany Západu a EU je stále silná. A já doufám, že bude pokračovat,“ uzavřel.