Být vtipný na prvním rande nemusí znamenat úspěch, zjistili australští vědci

Být vtipný a rozesmát svůj protějšek na první schůzce nejspíš nijak nezvyšuje šance na navázání vztahu. Tradiční představa, že lidé se smyslem pro humor to mají při seznamování jednodušší, tak neplatí, zjistili vědci z australské Queenslandské univerzity. Tým vědců tvrdí, že to, co ukazují romantické komedie, nemá s realitou mnoho společného. Napsal o tom deník The Times.

Vědci zkoumali interakce 350 heterosexuálních párů, které absolvovaly stovky bleskových schůzek, každá z nich trvala tři minuty. Jejich setkání se nahrávala a vědci poté zjišťovali, zda se účastníci, kteří partnera rozesmějí, od něj posléze dočkají lepšího hodnocení.

Průzkum ukázal, že muži i ženy, které jejich protějšek rozesmál, či naopak oni rozesmáli jeho, pak svého partnera nehodnotili jako atraktivnějšího. „Je zajímavé, že tento výsledek odporuje obecně sdílenému přesvědčení, že ženy více přitahují vtipní muži a muže více přitahují ženy, které je vnímají jako vtipné,“ uvedl vedoucí vědeckého týmu Henry Wainwright.

Podle něj vžitá představa o výhodě vtipných lidí při seznamování možná souvisí s tím, že smysl pro humor vyžaduje bystrost, inteligenci a pohotovost, což jsou žádané charakteristiky.

„V naší evoluční minulosti mohla být přitažlivost vtipných lidí užitečná, protože to znamenalo, že tyto výhodné vlastnosti získají i vaše děti, a tím pádem budou mít více šancí rozmnožit se i ony,“ vysvětlil Wainwright.

Nesnažte se, buďte přirození, radí vědci

Studie zveřejněná v časopise Evolution and Human Behavior nenašla souvislost mezi smíchem na schůzce a vyšší atraktivitou protějšku. Podle ní ale není jasné, zda vtipnost přidává na atraktivitě nebo jestli lidi, které považujeme za atraktivní, zároveň vnímáme jako vtipnější.

Smích také často na schůzce nemusí být reakcí na vtip, ale třeba projevem rozpaků. „Řekl bych, že snažit se být na schůzce vtipný za každou cenu může být spíš ke škodě než k užitku – buďte prostě přirození,“ uvedl Wainwright.