Britští poslanci stále více čelí výhrůžkám, hlavně kvůli Gaze. Dostanou lepší ochranu

Události: Velká Británie posiluje ochranu poslanců (zdroj: ČT24)

Velká Británie posiluje policejní ochranu poslanců. Zavádí zvýšené ostrahy v budově parlamentu nebo více hlídek v místech, kde někteří zákonodárci žijí. Ministerstvo vnitra na to vyčlenilo v přepočtu téměř miliardu korun. Poslanci si stěžují na nebývalý nárůst zastrašování, a dokonce i výhrůžek smrtí. Vše podle nich začalo s vypuknutím války v Gaze.

Britská sněmovna toho za stovky let zažila mnoho, k jednomu ze základních pravidel místního řádu patří, že poslanci musejí mít při výkonu mandátu naprostou svobodu. Tedy že je mimo jiné nesmí nikdo zastrašovat.

Nyní si ale poslanci stěžují, že britští islamisté a propalestinští aktivisté jim otevřeně vyhrožují a zastrašují je. Situace došla až tak daleko, že minulý týden se propalestinská skupina snažila dostat do Westminsteru. Když se jí to nepovedlo, v noci na věž Big Benu promítala heslo „Od řeky k moři, Palestina bude svobodná“, které de facto vyzývá ke zničení Izraele a pravidelně zní i na propalestinských demonstracích.

Poslanec s ochrannou vestou

„Nikdy bychom neměli nechat extremisty zastrašovat a měnit způsob, jak funguje parlament. Parlament je pro nás důležité místo, kde o těchto věcech debatovat,“ zdůraznil britský premiér Rishi Sunak.

Jenže útoky nepolevují a někteří poslanci raději přestali zveřejňovat dopředu svůj program. Kupříkladu konzervativec Mike Freer, jenž zastupuje oblast Londýna s velkým počtem židovských obyvatel, avizoval, že kvůli četným výhrůžkám od islamistických uskupení nebude kandidovat v příštích volbách. Na setkání s veřejností nosí ochrannou vestu.

V polovině února se před domem konzervativního poslance Tobiase Ellwooda shromáždily desítky propalestinských demonstrantů, což přimělo policii, aby požádala jeho rodinu, aby se od nemovitosti „držela dál“. Labouristická poslankyně Dawn Butlerová zase požádala o dodatečnou policejní ochranu poté, co obdržela výhrůžky od krajní pravice, přičemž obvinila pravicové křídlo Konzervativní strany z rozdmýchávání nenávisti a islamofobie.

Hrozba pro demokracii, hodnotí náměstek

Ministr vnitra James Cleverly oznámil, že vyčlení jedenatřicet milionů liber na posílení ochrany zákonodárců. „Nikdo z nás by se neměl smířit s tím, že být vystaven trestným činům z nenávisti, obtěžování nebo výhrůžkám je součástí práce,“ prohlásil.

Jeho náměstek zodpovědný za bezpečnostní otázky Tom Tugendhat připojil: „V posledních týdnech jsme byli svědky hanebných pokusů o zastrašování poslanců a podkopávání našich demokratických procesů. Toto chování představuje hrozbu pro naši demokracii a je toxické pro naši společnost.“

Poslanci budou mít v rámci policie přímý kontakt, s nímž budou moci komunikovat o bezpečnostních otázkách. Nejohroženější zákonodárci by také mohli mít k dispozici soukromou bezpečnostní službu, osobní stráže či více policejních hlídek.

Ochrana poslanců již byla zvýšena po dvou vraždách v posledních letech. Labouristickou političku Jo Coxovou v roce 2016 zabil pravicový extremista. V roce 2021 ubodal islamista během veřejné akce konzervativního poslance Davida Amesse.