Britské muzeum pátrá po ukradených pokladech. Obrátilo se na veřejnost s žádostí o pomoc

Britské muzeum v úterý zveřejnilo fotografie předmětů podobných těm, které byly ukradeny z jeho sbírek. Požádalo přitom veřejnost o pomoc s pátráním. Na radu policie nedalo k dispozici přesný seznam odcizených pokladů, ale jen obecné popisy, jak by mohly vypadat. Muzeum postrádá například kameje a drahokamy ze starého Řecka nebo zlaté náušnice i prsteny ze starší doby bronzové.

V polovině srpna Britské muzeum oznámilo, že z jeho sbírek byly ukradeny některé předměty. Mezi nimi byly třeba zlaté šperky a klenoty z polodrahokamů a skla z období sahajícího od 15. století před naším letopočtem po 19. století našeho letopočtu. Z krádeže podezírá zaměstnance, kterého již propustilo.

Většinu odcizených, zmizelých či poškozených předmětů představují podle muzea drobné kousky. Ty byly původně uloženy v depozitáři, sloužily k výzkumu a nebyly v poslední době vystavovány. Kvůli skandálu odstoupil ředitel muzea Hartwig Fischer.

Ze sbírek zmizelo zhruba dva tisíce předmětů. „Šedesát jich bylo už navráceno a dalších tři sta identifikováno. Měly by být vráceny v brzké době,“ řekl předseda správní rady londýnského muzea proslulého svými sbírkami George Osborne. Dodal, že ukradené věci už jsou na mezinárodním seznamu kradených a pohřešovaných uměleckých předmětů.

Do toho při své práci nahlížejí sběratelé, pojišťovny nebo policisté. „Pokud se obáváte, že vlastníte nebo jste vlastnili předměty z Britského muzea, nebo pokud máte jiné informace, které by nám mohly pomoci, kontaktujte nás, prosím,“ uvedlo ve výzvě muzeum.

Události ČT: Z Britského muzea mizely artefakty (zdroj: ČT24)