Brexit se podle Hunta nemusí do konce října stihnout. Johnson další odklad vylučuje

Británie by podle Hunta mohla EU opustit až kolem Vánoc (zdroj: ČT24)

Spojené království má do 31. října opustit Evropskou unii. Podle ministra zahraničí a kandidáta na premiéra Jeremyho Hunta ale může být odložen i tento termín. Řekl to v debatě BBC. Oproti tomu jeho protikandidát ve volbě nového šéfa konzervativců Boris Johnson trvá na odchodu ke konci října.

„Bojím se, že předčasné volby mohou přijít dřív než brexit. Já nás chci dostat z Evropské unie rychle, což znamená přijít s dohodou, která projde parlamentem,“ uvedl Hunt, který věří, že dokáže změnit už vyjednanou dohodu s Evropskou unií. I přesto, že zástupci sedmadvacítky vytrvale tvrdí, že ta se měnit nebude.

„Angela Merkelová mi řekla, že pokud by nový britský premiér přišel s jiným plánem pro severoirskou hranici, tak by se samozřejmě na dohodu ještě podívali, protože i oni chtějí najít řešení,“ uvedl Hunt.

Odklad? Vyloučené, reaguje Johnson

Huntův předchůdce a protikandidát Boris Johnson ale jakýkoliv další odklad odmítá. „Myslím, že by bylo naprosto šílené říct, že opět potřebujeme termín odložit. Je velmi důležité, abychom se připravili na odchod 31. října – ať se stane cokoliv,“ uvedl Boris Johnson.

Johnson nebo Hunt v čele vlády nahradí premiérku Theresu Mayovou, která skončí k 24. červenci. Jejího nástupce teď vybírá víc než 160 tisíc členů konzervativní strany. Podle posledních průzkumů je favoritem Johnson. Samotná Mayová nepodpořila ani jednoho kandidáta.

Mayová končí se smíšenými pocity

„Odcházím s pocitem hrdosti i s pocitem zklamání, protože jsem toho v této funkci chtěla dokázat víc,“ uvedla v rozhovoru pro BBC končící britská premiérka. Podle svých slov odchází nejvíce frustrovaná především z neúspěšných vyjednávání se zákonodárci, které nedokázala přesvědčit, aby hlasovali pro dohodu, kterou s Evropskou unií vyjednala.

„Byly chvíle, kdy jsem tu seděla a říkala si, že si přeju, abychom brexit dotáhli do konce. Přeju si, abychom to dokázali,“ uvedla Mayová. Konzervativní strana vítěze hlasování oznámí den před koncem Mayové v úřadu, tedy 23. července.