Existuje možnost, že z EU neodejdeme, prohlásil britský ministr zahraničí

Existuje i možnost, že Británie z Evropské unie neodejde. Prohlásil to britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Podle něj by mohla nastat v případě, že poslanci odmítnou brexitovou dohodu. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že Evropská komise je v kontaktu s britskou vládou ohledně možné podoby dodatečných ujištění pro Londýn předtím, než bude příští týden britský parlament o dohodě hlasovat.

Británie, která je pátou největší ekonomikou světa, má z EU odejít 29. března. Hrozí však, že půjde o odchod neuspořádaný, neboť rozvodovou dohodu, kterou s Bruselem dojednala premiérka Theresa Mayová, poslanci příští týden pravděpodobně odmítnou.

„Pokud bude tato dohoda odmítnuta, je pravděpodobnější, že se vystavíme riziku brexitové paralýzy, a pokud to nastane, nikdo neví, co by se mohlo stát. Velké riziko a obavy lidí spočívají v tom, že ve skutečnosti nedostojíme tomu, pro co lidé hlasovali,“ řekl Hunt televizi Sky News.

V jiném rozhovoru poznamenal, že parlament, v němž vládní Konzervativní strana nemá většinu, pravděpodobně nepřipustí, aby země z EU odešla bez dohody. „Myslím, že nyní se jeví mnohem méně pravděpodobným, že by parlament připustil výsledek bez dohody,“ řekl Hunt BBC.

Juncker: S Mayovou řešíme dodatečná ujištění, nové jednání nebude

Mayová se snaží ještě před koncem parlamentní debaty o brexitové dohodě získat od Evropské unie další záruky. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že s Londýnem ještě řeší dodatečná ujištění.

„S Downing Street (sídlo britské premiérky) diskutujeme, jak by taková ujištění mohla vypadat. Nepleťme si to ale s novým vyjednáváním,“ prohlásil Juncker. Nové jednání o dohodě ostatních sedmadvacet zemí Unie odmítá.

Do podrobností šéf Komise zacházet nechtěl, nebylo by to podle něj prý moudré.

Sponzoři kampaně za brexit očekávají, že žádný nebude

Dva významní sponzoři kampaně za odchod Británie z Evropské unie miliardář Peter Hargreaves a manažer hedgeových fondů Crispin Odey se domnívají, že vláda úsilí o opuštění Unie nakonec ukončí a země v evropském bloku zůstane.

„Úplně jsem to vzdal. Jsem naprosto zoufalý, nemyslím si, že se brexit vůbec uskuteční,“ řekl 72letý Hargreaves, který jako jeden z nejbohatších Britů kampani za brexit věnoval 3,2 milionu liber (přes 90 milionů korun) a nyní očekává druhé referendum.

Odey před referendem z roku 2016 skupinám usilujícím o odchod země z EU dal 870 tisíc liber. Na rozdíl od Hargreavese se nedomnívá, že se uskuteční druhé referendum, také on ale předpokládá, že brexit nebude. „Můj názor je, že nenastane,“ poznamenal Odey. „Zkrátka nevidím, jak by k tomu mělo dojít při takovém složení parlamentu,“ dodal finančník.

Britský parlament je někdy vnímán jako proevropský, protože zhruba tři čtvrtiny zákonodárců v roce 2016 hlasovaly pro setrvání v EU. Obě hlavní strany, konzervativci i labouristé, však deklarují, že výsledky referenda je třeba respektovat.