Průběžné skóre souboje o Brexit: Pro se vyslovilo 250 předních byznysmenů, proti němu 198

Zatímco minulý měsíc šéfové 198 největších britských společností uvedli, že vystoupení Británie z Evropské unie by ohrozilo místa a investice, nyní naopak 250 byznysmenů kampaň za Brexit podpořilo. O budoucnosti země v Evropské unii budou Britové rozhodovat v referendu 26. června.

Pro odchod Británie z EU  jsou například bývalý generální ředitel bankovní skupiny HSBC Group Michael Geoghegan, šéf řetězce hotelů a pivnic J D Wetherspoon Tim Martin nebo zakladatel nyní zkrachovalé sítě prodejen mobilních telefonů Phones 4U John Caudwell.

Skupina chce prostřednictvím „rozšiřujícího se seznamu“ podporovatelů z byznysu ukázat, že zatímco EU může být prospěšná pro velké nadnárodní firmy, z hlediska menších podniků může být její vliv destruktivní.

Skupina také vytvoří speciální podnikatelský výbor, který bude prosazovat stanovisko, že členství v EU brzdí podnikání. Povede jej někdejší generální ředitel Britské obchodní komory (BCC) John Longworth, který nedávno rezignoval na svou funkci v BCC, když se vyjádřil ve prospěch odchodu země z EU.

Naopak proti vystoupení z Unie jsou například vedoucí představitelé ropných koncernů Shell a BP, největší telekomunikační skupiny BT, automobilky Rolls-Royce, mobilního operátora Vodafone, výrobce letadel Airbus, společnosti pro platební karty MasterCard či maloobchodního řetězce Marks&Spencer.  Podle nich by si země ztížila přístup na trh, který čítá více než půl miliardy lidí. Došlo by k ohrožení pracovních míst a tím i celé britské ekonomiky. 

Dopis, který se postavil jasně na stranu setrvání v Unii, podepsalo mimo jiné 36 předsedů představenstev a generálních ředitelů z takzvaného FTSE 100. Jde o zkratku z Financial Times Stock Exchange 100, což je stovka společností s největší kapitalizací, které sídlí v Británii a s jejichž akciemi se obchoduje na londýnské burze. Celkem je pak pod dopisem podepsáno 198 manažerů, včetně například šéfů letišť Heathrow a Gatwick.

Editor BBC Kamal Ahmed k tomu dodal, že pod dopisem jsou podepsaní i dva evropští šéfové z americké bankovní společnosti Goldman Sachs. Jejich podpisy jsou podle něj signálem „širšího znepokojení velkých amerických bank se sídlem v Londýně, které se týká rizik spojených s opuštěním EU“.

Sázka na vývoj kurzu libry

List Times mezitím napsal, že hedgeové fondy plánují, jak v den konání referenda vydělat na odhadech pořízených při dotazování hlasujících odcházejících z volebních místností, takzvaných exit polls. Zveřejňování takových odhadů britské zákony až do skončení hlasování zakazují.

Obchodníci by však prý pomocí vlastního průzkumu mohli využít pohybů na devizovém trhu. Očekává se, že v případě vítězství setrvání v EU prudce stoupne kurz britské libry k dolaru. V případě opačného výsledku by mohl klesnout.