Biden urguje tajné služby kvůli zjištění původu covidu, ve hře jsou dva scénáře

Americký prezident Joe Biden nařídil tajným službám, aby znásobily úsilí při pátrání po počátcích šíření covidu-19. V prohlášení mimo jiné uvádí, že zpravodajci váhají mezi dvěma scénáři, nemají ale silné důkazy, aby rozhodli, který je pravděpodobnější. Ve hře tak zůstává kontakt člověka s nakaženým zvířetem, ale i teorie úniku viru při „laboratorní nehodě“. Mluvčí čínské diplomacie Čao Li-ťien obvinil Spojené státy z politizace celé záležitosti.

Biden údajně tento měsíc dostal od tajných služeb shrnutí aktuálních poznatků a nyní chce do 90 dní další zprávu. Spojené státy budou také podle prezidenta společně s partnery z celého světa naléhat na Čínu, aby se účastnila „transparentního mezinárodního vyšetřování založeného na důkazech“ a zpřístupnila veškeré relevantní informace. Zároveň Biden poznamenal, že má konkrétní otázky přímo na Peking.

Právě v Číně byly virus SARS-CoV-2 a nemoc covid-19 poprvé zachyceny, a to na konci roku 2019. Počátky pandemie v Číně vyšetřovali experti Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří uvedli, že je pravděpodobně přírodního původu. Variantu, že by koronavirus unikl z čínské laboratoře, označili za vysoce nepravděpodobnou, WHO si nicméně stěžovala, že Peking neposkytl jejím odborníkům přístup ke kompletním datům.

„Nyní jsem požádal zpravodajskou komunitu, aby znásobila své úsilí při shromažďování a analýze informací, které by nás mohly přiblížit definitivnímu závěru,“ prohlásil Biden. „Zpravodajská komunita Spojených států se ,sjednotila okolo dvou pravděpodobných scénářů‘, ale nedospěla v této věci k definitivnímu závěru,“ citoval prezident ze svých informací.

Aktuální stanoviska zpravodajců jsou podle Bidena taková, že „dva prvky“ těchto složek se přiklánějí k variantě přenosu ze zvířete „a jeden se více přiklání“ k teorii úniku z laboratoře. Většina složek ale údajně nepovažuje současné znalosti za dostatečné pro upřednostnění jedné či druhé verze.

Horizont ČT24: Americké služby mají pátrat po původu koronaviru SARS-CoV-2 (zdroj: ČT24)

Peking Bidenův záměr kritizuje, chce „celosvětové“ šetření

Čínské velvyslanectví ve Spojených státech varovalo, že politizace problému zbrzdí vyšetřování původu viru. Ambasáda tvrdí, že podporuje zevrubné prověření prvních případů koronaviru po celém světě, stejně jako prověření „laboratoří všude po světě“.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien se proti podezření, že virus mohl v důsledku nehody uniknout z čínské virologické laboratoře, ohradil. Podle něj se americká vláda snaží voláním po dalším vyšetřování odvést pozornost od vlastní „nekompetentní reakce“ na pandemii. Diplomat připomněl, že ve Spojených státech se koronavirem od začátku pandemie nakazilo 33 milionů lidí a téměř 600 tisíc z nich po nákaze zemřelo. „Spojené státy neřeší své problémy, ale raději svalují vinu na Čínu,“ řekl.

Čao rovněž naznačil, že virus může mít původ v americké vojenské laboratoři na základně Fort Detrick nebo jinde a do Wu-chanu se mohl dostat spolu s účastníky světových armádních her v říjnu 2019. „Kolem Fort Detricku existuje řada pochybností – a USA mají ve světě více než dvě stě biologických laboratoří,“ podotkl mluvčí.

Varoval přitom, že pokud Washington požádá Peking o nové vyšetřování, Čína na oplátku požádá Spojené státy, aby následovaly čínského příkladu a umožnily mezinárodní vyšetřování i ony.

Scénář s rozšířením nákazy z laboratoře během pandemie propagovali představitelé Republikánské strany včetně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Administrativa demokrata Bidena podle agentury AP dlouho tyto úvahy prezentovala jako okrajový názor. Nyní se zdá, že svůj přístup upravuje v důsledku domácích i mezinárodních faktorů.

O nejistotě v této věci ve středu v americkém Senátu vypovídali lídři Národního ústavu zdraví včetně prominentního epidemiologa a Bidenova poradce Anthonyho Fauciho. Ten uvedl, že nelze říct, kdy by se otázku mohlo podařit vyjasnit, přičemž zapeklitost situace ilustroval na případu viru ebola. Jeho šíření mezi lidmi bylo poprvé zachyceno před desítkami let, přesto podle Fauciho stále není jasné, jaký byl prostřední článek v přenosu nákazy z netopýrů na člověka.