Bělorusko zahájilo stíhání Kalesnikavové. Opoziční politička zůstává ve vazbě

Běloruská generální prokuratura oznámila, že zahájila trestní stíhání přední představitelky opozice Maryji Kalesnikavové. Podle médií se tak rozhodla poté, co vyšetřovací výbor členku vedení opoziční Koordinační rady oficiálně obvinil z vyzývání k akcím ohrožujícím národní bezpečnost. Za to Kalesnikavové, která zůstává ve vazbě, hrozí dva až pět let vězení. Rada odmítá, že by její činnost byla protizákonná.

Generální prokuratura začala podle nezávislého serveru Tut.by Kalesnikavovou stíhat na základě článku trestního zákona, který se týká výzev k uchvácení moci nebo k činům ohrožujícím bezpečnost státu. „Je ve vazbě, vyšetřování pokračuje,“ uvedl podle Tut.by vyšetřovací výbor.

Kromě Kalesnikavové je ze stejného trestného činu podezřelý i další člen vedení Koordinační rady běloruské opozice Maksim Znak. Rada namítá, že její cíle i postup jsou v souladu se zákony a vycházejí z ústavy.

Kalesnikavovou v pondělí 7. září zadrželi maskovaní lidé, zřejmě pracovníci běloruských bezpečnostních orgánů, a hned v noci na úterý se ji pokusili násilím dostat ze země, přes hranici do Ukrajiny.

To se jim však nepodařilo, protože žena před hranicí roztrhala svůj cestovní pas a vylezla oknem z auta, které ji mělo vyvézt. Poté byla zadržena s obviněním, že chtěla ilegálně překročit hranici. Od té doby je ve vazbě.

Šest týdnů demonstrací

Vytvoření Koordinační rady s cílem usnadnit dialog s úřady a předání moci iniciovala 14. srpna opoziční prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská. Ta podle přesvědčení velké části běloruské veřejnosti prezidentské volby 9. srpna vyhrála. Úřady ale oficiálně za vítěze prohlásily Alexandra Lukašenka, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let a je podezříván, že výsledek hlasování nechal zfalšovat.

V zemi kvůli tomu již šestý týden přes mnohdy brutální zásahy policie a zatýkání pokračují masové demonstrace. Jejich účastníci požadují odchod Lukašenka a konání nových poctivých voleb monitorovaných nezávislými pozorovateli jak z Běloruska, tak ze zahraničí.