Barcelona zápolí s přemírou turistů. Virtuálně zrušila linku autobusu, kterou přehlcovali

Události: Turisté v Barceloně (zdroj: ČT24)

Barcelona vyhodnocuje, nakolik fungují opatření proti přemíře turistů. Minulý měsíc nechala radnice vymazat z mobilních map autobusovou linku k druhému nejnavštěvovanějšímu místu v katalánské metropoli. Tím je Parc Güell od architekta Antoniho Gaudího, do kterého už může vstoupit jen patnáct tisíc lidí denně. Město se chystá zavést i další opatření proti turistickému náporu.

Autobusová linka z centra Barcelony do kopců nad ní měla původně přepravovat místní do těžko dostupných oblastí. Plnili je ale hlavně turisté. Autobus totiž staví u bran Gaudího parku Güell. Barceloňané si stěžovali na chování zahraničních návštěvníků.

Starší lidé v malých vozech často nenašli místo k sezení. Nastoupit s kočárkem byl nadlidský úkol. „Bylo to hrozné. Zůstala jsem několikrát stát na zastávce. Chtěla jsem nastoupit, ale řidič nemohl ani otevřít dveře, jak byl autobus plný,“ popsala obyvatelka Barcelony.

Na stížnosti radnice zareagovala překvapivým krokem. Linku virtuálně zrušila, nechala ji vymazat z mobilních aplikací, které pro pohyb městem využívá drtivá většina turistů. „K tomuto opatření jsme byli velmi skeptičtí. Mysleli jsme si, že nepřinese výsledky,“ svěřila se obyvatelka čtvrti Salut.

Krátce po zavedení změny ale bylo podle místního sdružení vidět zlepšení. Radnice tvrdí, že se počet cestujících snížil ze tří na dva tisíce denně. I to je ale na vozy s 22 místy k sezení stále hodně. Ostatní linky vedoucí do okolí ikonického parku navíc z mobilních map nezmizely, a turisté začali využívat jiné autobusy.

Místní tak s nadsázkou tvrdí, že ke zlepšení situace ve čtvrti bude zapotřebí z internetu vymazat celý park Güell. Úřady nyní chystají i další omezení pro přemíru turistů. Od začátku letních prázdnin si například návštěvníci koupí vstupenku do parku už jen přes internet.