„Už stačilo.“ Přes padesát tisíc lidí demonstrovalo v sobotu na Kanárských ostrovech proti masové turistice

Desítky tisíc lidí demonstrovaly v sobotu na Kanárských ostrovech proti masové turistice v tomto španělském autonomním regionu v Atlantském oceánu. Do ulic a na promenády u pláží vyšlo manifestovat podle deníku El País přes 57 tisíc lidí, některá média uvádějí i více než sto tisíc účastníků, kteří požadují mimo jiné limit pro počet turistů a dostupné bydlení pro místní obyvatele. V solidaritě s nimi v sobotu demonstrovaly také skupiny lidí v Madridu či Barceloně.

Demonstranti v sobotu nesli například transparenty s hesly „Kanárské ostrovy na prodej, SOS“, „Nechceme emigrovat, chceme žít doma“ či „Už stačilo“. Podle deníku El País se protestu v Santa Cruz de Tenerife účastnilo přes třicet tisíc lidí, dalších čtrnáct tisíc demonstrovalo v Las Palmas de Gran Canaria, asi devět tisíc na Lanzarote a 2800 na ostrově Fuerteventura.

Organizátoři protestů požadují, aby úřady zajistily kontrolu dodržování pravidel pro prázdninové pronájmy, omezily nákup nemovitostí lidí, kteří na ostrovech nebydlí, či zavedly ekologickou daň pro turisty.

Dopravní zácpy a vysoké nájmy

„Potřebujeme zcela změnit ekonomický model našeho regionu,“ řekl deníku El País pětapadesátiletý Antonio Bueno. „Ten, který máme na Kanárských ostrovech, jde proti kvalitě života a je neudržitelný,“ dodal a zmínil například neustálé dopravní zácpy kvůli cestovnímu ruchu a vysoké nájmy. Ty jsou podle deníku El País čtvrté nejvyšší ze všech španělských autonomních regionů.

Na Kanárských ostrovech žije asi 2,2 milionu lidí a loni je navštívilo na čtrnáct milionů zahraničních turistů, většinou z Británie, Německa či Nizozemska. Kromě toho tam loni přijely také na dva miliony španělských turistů, napsala agentura DPA. Cestovní ruch je pro tamní ekonomiku ale klíčový a zajišťuje asi čtyřicet procent pracovních míst.

Přesto jsou podle deníku El País na Kanárských ostrovech druhé nejnižší platy ze 17 španělských autonomních regionů a mají jednu z nejvyšších nezaměstnaností v zemi.