Američanům zmizela stíhačka F-35. Armáda žádá o pomoc veřejnost

Americká armáda požádala veřejnost, aby jí pomohla najít bojový letoun F-35, s nímž ztratila kontakt nad Jižní Karolínou poté, co se pilot z neznámých důvodů katapultoval. Pátrání po stroji F-35B Lightning II se soustřeďuje na dvě jezera severně od města North Charleston, napsal britský list Guardian.

Na základě polohy a dráhy letounu F-35 Lightning II se pátrání po stroji zaměřuje na jezera Moultrie a Marion. Operaci zpočátku komplikovalo špatné počasí. „Jak sakra ztratíte F-35? Jak to, že tam není sledovací zařízení a my žádáme veřejnost o co – najít stíhačku a odevzdat ji?“ diví se místní kongresmanka Nancy Maceová, kterou citoval Guardian.

Armáda uvedla, že pilot námořní pěchoty se po blíže neupřesněné „nehodě“ bezpečně katapultoval v neděli odpoledne místního času (v neděli večer SELČ). Ve stabilizovaném stavu byl hospitalizován v North Charlestonu. Nyní probíhá vyšetřování, proč se rozhodl letoun opustit.

Pilot druhé stíhačky F-35 se v pořádku vrátil na základnu Charleston. Oba letouny a piloti patří k letce námořní pěchoty se základnou v Beaufortu u atlantského pobřeží Jižní Karolíny.

O nákupu letadel F-35 Lightning II jedná se Spojenými státy v současné době mimo jiné i Česko. O víkendu se pětice těchto stíhaček ukázala na dnech NATO na letišti v severomoravském Mošnově.