Filmový postřeh: Angažovaný BlacKkKlansman s humorem dráždí americké svědomí

Mimo soutěžní sekce dovoluje Filmový festival v Karlových Varech návštěvníkům zhlédnout některé největší hity festivalu v Cannes. BlacKkKlansman, který obdržel Velkou cenu poroty, mezi takové události nepochybně patří. Adaptace autobiografie Rona Stallwortha vypráví o skutečném případu infiltrování buňky Ku-klux-klanu na přelomu 70. a 80. let. Té se dopustil sám autor – afroamerický detektiv.

Film nejenže ukazuje ekosystém násilně rasistické organizace, ale proniká i do struktur Černých panterů agresivně bojujících za práva utlačovaných. Tyto dvě linie dovolují režisérovi Spikeu Leeovi přiblížit dvě tváře extremismu a zachytit dusné společenské ovzduší. Pro režiséra to je probádaná půda, neboť již od počátku své kariéry se snažil být hlásnou troubou amerického černocha, vždy s energickým nasazením a ironií.

BlacKkKlansman je v mnoha ohledech pálivá satira, v níž Lee zúročuje svou schopnost plynule přecházet mezi humorem a příslovečným mrazením v zádech. Zápletka vykazuje konvence a nadhled policejních komedií, v nichž nesourodá dvojice (v tomto případě za nitky tahající detektiv Stallworth a kolega Flip, který ho na srazech KKK zastupuje) řeší komplikovaný případ.

Režisér se ale nebojí do vyprávění včlenit vzpomínky na skutečný případ zlynčovaného mladíka a snímek zakončuje násilnými záběry z protestů v americkém Charlottesville. Žádný úsměv ve filmu není snadno vykoupen.

Stopáž lemuje bezpočet popkulturních narážek, často na hudbu a kinematografii 70. let. Styl tvorby Lee v mnoha ohledech napodobuje, jako ve vynikající scéně taneční party, která z celku záměrně vyčnívá.

Jiné filmařské volby ale snadno obhájit nelze – například akční závěr pro svou přílišnou délku nevzbuzuje patřičné napětí. Především si ovšem s ubíhající stopáží vybírá daň skutečnost, že postava policisty Flipa není ani zdaleka prokreslena jako ústřední Stallworth. Jeho minulosti, osobnímu životu a motivaci je věnováno jen velmi málo prostoru. BlacKkKlansman tak nedokáže infiltrovat závažnou kapitolu americké historie zcela bezproblémově.

Po Varech se BlacKkKlansman objeví od poloviny srpna i v české kinodistribuci.