Zvony pro chrám sv. Víta v noci vyrazí na cestu do Prahy

Brodek u Přerova – Tři nové zvony se vypraví na náročnou cestu z Brodku u Přerova do chrámu svatého Víta na Pražském hradu. Zvony se jmenují Ježíš, Panna Maria a sv. Dominik a v katedrále nahradí ty, které byly roztaveny během první a druhé světové války. Poprvé se trojice nových zvonů rozezní v polovině května při 450. výročí založení pražského arcibiskupství.

„Jsou krásné, máme z nich velkou radost, těžko se s nimi budeme loučit. Je to úžasný pocit, že budou v katedrále svatého Víta. Těšíme se na ten úžasný okamžik, až zazní společně s ostatními zvony ve věži,“ uvedla zvonařka Leticie Vránová-Dytrychová. Všechny tři zvony se vejdou na jedno nákladní auto, které je do Prahy převeze po dálnici.   

Největší z trojice je tisícikilogramový zvon svatý Dominik, na kterém pracovníci zvonařské dílny pracovali zhruba tři měsíce. Zvon Panna Maria je těžký zhruba 200 kilogramů a nejlehčí zvon, který katedrále darovali profesoři ČVUT v Praze, je asi stokilový. Zvony nesou atributy patronů, lidé na nich budou moci obdivovat i darovací texty. Na největším zvonu je zmíněno i jméno kardinála Dominika Duky, který se o doplnění zvonů zasloužil. 

Sami zvonaři přiznávají, že mají za sebou i podstatně větší „kousky“, tyto zvony však svým umístěním jsou pro ně jedny z nejprestižnějších. „Nezáleží na velikosti, ale na tom, kde bude viset a jaká je to zakázka. Tohle je pro nás top zakázka. Je to úžasný pocit,“ podotkla už dříve matka zvonařky Marie Tomášková-Dytrychová. „Je to životní dílo naší zvonařské dílny,“ doplnila ji její dcera Leticie.

Nové brodecké zvony budou po tři týdny vystaveny v katedrále, lidé je tak budou moci obdivovat zblízka. Na konci dubna by jim mělo být v jejich novém působišti požehnáno při večerní bohoslužbě a začátkem května by už měly být vyzdviženy na věž. Poprvé by se měly rozeznít 12. května.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Zvonařská dílna v Brodku má více než padesátiletou historii a patří mezi tři největší zvonařské firmy v zemi. Její díla jsou umístěna po celém světě, např. v Japonsku, USA, JAR, Austrálii, Itálii a řadě evropských zemí. Brodecké zvony se houpou například v bratislavské katedrále svatého Martina, z dílny pochází také papežský zvon či zvony pro vídeňskou filharmonii.