Valenta končí ve zlínském zastupitelstvu. Chce se víc zaměřit na práci v Senátu a krajském zastupitelstvu

Senátor a podnikatel Ivo Valenta na čtvrtečním zasedání zastupitelstva města Zlína rezignoval jako zastupitel. Podle svých slov se chce soustředit na práci v Senátu a krajském zastupitelstvu. Valenta byl zvolen za uskupení Rozhýbejme Zlín, které vytvořili Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. V zastupitelstvu města ho nahradí Jiří Procházka (Trikolora).

„Důvěra, kterou jsem dostal v komunálních volbách od obyvatel města Zlína, mne velmi potěšila. Nečekal jsem, že mne preferenční hlasy vynesou až do městského zastupitelstva. Mou primární motivací bylo pomoci svými zkušenostmi kandidátům za Rozhýbejme Zlín a společně s nimi pomoci tomu, aby se v krajském městě žilo ještě lépe,“ uvedl Valenta.

„V tuto chvíli jsem se však rozhodl, že se chci primárně soustředit na svou funkci senátora a krajského zastupitele,“ dodal. 

Uskupení skončilo po volbách v opozici, právě kvůli Valentovi

Uskupení Rozhýbejme Zlín získalo v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu města tři mandáty. Kromě Valenty byli do zastupitelstva zvoleni i lídr Ivo Mitáček, který dříve působil jako mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů, a bývalý profesionální hokejista Miroslav Okál. Valenta kandidoval na čtvrtém místě, získal dva tisíce preferenčních hlasů.

Uskupení nakonec skončilo v opozici, ačkoliv jednalo o spolupráci s vítězným ANO a hnutím STAN. Koalice ale nakonec neprošla přes člena STAN a ředitele zlínského divadla Petra Michálka, který pro ni právě kvůli Valentovi odmítl zvednout ruku. 

Spoluzakladatel loterijní společnosti Synot a podle žebříčku Forbes z loňského roku také 51. nejbohatší Čech byl zvolen senátorem v roce 2014. Zvítězil v Uherském Hradišti jako nezávislý kandidát za Stranu soukromníků ČR. V roce 2016 byl také zvolen do krajského zastupitelstva, kdy Soukromníci kandidovali se Svobodnými.