Podpěry, praskliny, díry. Osud bortícího se domu vedle zlínské radnice zůstává nejasný

Staticky narušená budova přiléhá ke zlínské radnici (zdroj: ČT24)

Dům číslo 10, který přiléhá ke zlínské radnici, nechalo město uzavřít už před čtyřmi roky. Co se s ním bude dále dít, ale zatím nedokáže zodpovědět. Do místa v centru Zlína chce magistrát vrátit život. Staticky narušená budova je ale památkově chráněná, což brání úvahám o její demolici.

Dřevěné a kovové konstrukce, které podpírají bortící se dům na náměstí Míru, kolemjdoucí nevidí. Jsou totiž umístěné vevnitř už čtyři roky uzavřené budovy, stejně tak jako výrazné pukliny ve zdech nebo díry v podlahách, kterými by se propadl dospělý člověk.

Že má dům problém se statikou, je ale jasné i při pohledu na exteriér. Podstatu problému totiž odhaluje opadaná omítka: spodní část domu je postavená z původních nepálených cihel, které nesou tíhu pozdějších přístaveb.

Kulturní památkou se dům číslo 10 stal před 19 lety spolu se zlínskou radnicí, se kterou sousedí. Postavil ho baťovský architekt František Lýdie Gahura a za jeho nejcennější část památkáři považují stovky let starou klenbu sklepa, která zůstála zachovaná v suterénu. Město přesto uvažuje o jeho odpamátnění a demolici.

Nepálené cihly nesou tíhu celé budovy
Zdroj: ČT24

Oprava by vyšla draho

Úředníci se proto chtějí setkat se zástupci ministerstva kultury a Národního památkového ústavu. „Je domluvená schůzka zhruba v půlce února a doufám, že ke konci února budeme vědět, jak se k této památce máme postavit a jak dalece budou vstřícní památkáři, protože všichni chápeme, že vždycky rekonstrukce památky je jednak složitější, delší a peněžně náročnější,“ řekl náměstek primátora Zlína Miroslav Adámek (STAN).

Místo, kde budova stojí, by chtělo vedení Zlína znovu oživit, vrátit tam úředníky nebo třeba kavárnu pro veřejnost a využít i střešní terasu. Zda ale dům opraví, nebo zbourá a postaví znovu, záleží na dalších jednáních.

Podobný problém řeší magistrát i v podobě Velkého kina, které nechal zavřít právě s domem vedle radnice. I kino je památkově chráněné a kvůli narušené statice se rovněž bortí. Do opravy největšího stálého kinosálu v Česku se vedení Zlína už rozhodlo investovat, připravuje projekt na rekonstrukci zhruba za 500 milionů korun.