Velké kino k zemi nepůjde. Zlín jej opraví, zavřené ale bude několik let

Velké kino – symbol Baťovského Zlína, se bourat nebude. Největší kinosál v Česku město nečekaně zavřelo letos na začátku března kvůli špatné statice. Právě zpráva statiků ale nyní ukázala, že jeho demolice není nutná a radnice tak objekt opraví. Kolik záchrana funkcionalistické památky bude stát, zatím není zřejmé, vyčleněných 60 milionů ale stačit nebude.

Proti zvažovanému zbourání zlínského kinosálu se mezi místními zvedla vlna prostestu. Někteří se zapojili i do iniciativy proti srovnání památky se zemí. Mezi obyvateli Zlína kolovaly i dohady, zda radnice nechce na místě desítek let staré budovy postavit nový supermarket, což už dříve vedení města vyvrátilo.

Nyní si na základě posudku statiků nechává vypracovat další zprávu, která má podat jasné informace, jak objekt zajistit, aby nespadl. Tuto zprávu by radnice měla získat na podzim. Město zatím ze svého rozpočtu vyčlenilo na záchranu památky 60 milionů. Už nyní je ale zřejmé, že takové množství stačit nebude.

  • Památkově chráněné Velké kino je s 1010 sedadly největším kinosálem s celoročním provozem v České republice.
  • Kino bylo postaveno v roce 1932 firmou Baťa podle návrhu architekta Františka L. Gahury.
  • Původní kapacita hlediště byla 2270 míst, postupně byla snížena.

Na kolik oprava kinosálu vyjde, zatím není jisté a o částce radnice nechce nyní spekulovat, jisté ale je, že bude zavřený několik let. V havarijním stavu jsou nyní zejména nosné zdi a střecha kina. Kvůli uzavření kina se v jeho prostorách letos neuskutečnil mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, který v něm tradičně začínal a diváci v něm festivalové snímky sledovali od roku 1961.