Muzea v přírodě čekají opravy. Péče se dočkají střechy, fasády i studně

Národní muzeum v přírodě letos chystá opravy ve skanzenech na Moravě i v Čechách. Zaměří se na samotné historické domy, ale i na prohlídkové trasy nebo ochranu proti škůdcům. Muzeum vzniklo v loňském prosinci sloučením Valašského muzea v přírodě se Souborem staveb lidové architektury Příkazy, Souborem lidové architektury Zubrnice a Souborem lidových staveb Vysočina. Opravy vyjdou na 8,5 milionu korun.

Ve Valašském muzeu v přírodě letos opravy vyjdou na 3,75 milionu korun. Peníze půjdou na údržbu lidové architektury i na opravy provozních budov. „Dále jsme rekonstruovali výtahy v depozitáři ve Frenštátě za tři miliony korun a do konce roku by ještě mělo proběhnout vydláždění fojtského dvora v areálu Dřevěné městečko za 1,2 milionu,“ řekl generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

V Zubrnicích se budou opravovat malby, fasády a střechy u některých objektů. Některé domy bude třeba ošetřit postřikem proti biologickým škůdcům. Opravy budou stát asi 1,7 milionu korun.

„Budeme investovat i do oprav v Hanáckém muzeu v přírodě. Tady půjde o nutné opravy břidlicových krytin na střechách objektů muzea, o opravy hliněných zídek a o opravy vrtaných studní nacházejících se v areálu muzea,“ dodal Ondruš.

„V Muzeu v přírodě Vysočina opravíme nemovitosti v expozičním areálu Veselého Kopce i památkové rezervace Betlém v Hlinsku. Půjde o opravy elektroinstalace, kamen a kouřovodů, hromosvodů, střešních konstrukcí i prohlídkových tras. Celkem se v tomto muzeu jedná o částku 1,884 milionu korun,“ vysvětlil Ondruš.

Kromě těchto nákladů se rekonstruuje i vyhořelá chata Libušín. Muzeum chystá v Rožnově také nový areál Kolibiska, připravuje projekt a sváží první objekty z terénu.