Zlínské tržiště Pod Kaštany se promění. Město jej zrekonstruuje

Největší zlínské tržiště Pod Kaštany změní svůj vzhled. Po několika letech vyjednávání a plánování se totiž dočká rekonstrukce. Celé tržiště totiž nepatří městu a jeho vedení se dlouho nemohlo domluvit s majiteli některých pozemků. Nyní už ale podle náměstka primátora Patrika Kamase (ANO) nic nebrání tomu, aby příští rok přestavba začala.

„Prodávám tady asi 25 let. Tržiště pro mě znamená tradici, zasloužilo by si rekonstrukci. Ta už měla být,“ uvedl prodejce ovoce a zeleniny Josef Vyorálek. Podle něj by mělo být tržiště nově zastřešené, prodejci by měli mít k dispozici sociální zařízení. „Taky hluková bariéra. Odhlučnit hlavní cestu a zbavit místo i smogu,“ popsal svůj návrh Vyorálek.

Jak přesně bude zrekonstruované tržiště vypadat, se ještě neví. Město totiž celou investici musí teprve dokumentačně připravit. „Proto, abychom v průběhu dalšího roku mohli začít s realizací projektu,“ vysvětlil náměstek primátora města Zlín Patrik Kamas (ANO).

Radnice chce vzhled především sjednotit, jsou tam totiž nevzhledné buňky, v nichž se prodává například alkohol. Dodal, že první návrhy již mají, ale teprve nyní zadají prováděcí studii. „Inspirovali jsme se tržišti v zahraničí. Chceme ho uzpůsobit tak, aby tu byl možný celosezonní provoz,“ uvedl Kamas. 

Proměna zlínského tržiště (zdroj: ČT24)

Tržiště nepatří pouze městu, a proto se jeho vedení muselo na zamýšlené rekonstrukci dohodnout i se soukromými majiteli. Kamenem úrazu byly dvě budovy. „Spolupráce je velmi seriózní. Nyní nám nic nebrání v přípravě projektu,“ doplnil. Přestavbu by ale mohlo zdržet i to, že plocha patří zámku, který je kulturní památkou. Podle náměstka ale už město v předstihu jedná s památkáři a rekonstrukce by se tak neměla pozdržet.

Cena přestavby se musí teprve vyčíslit

Jak bude prodej Pod Kaštany během přestavby fungovat, ještě není jisté. „Musíme to dobře promyslet. Investice se zdá jednoduchá, ale nejde jenom o stánky, ale i nakládání s odpady, komunikace, sítě a další,“ vysvětlil Kamas. Podle něj není ani vyloučené, že se tržiště bude muset zavřít celé. „Pak budeme hledat alternativy, které ale plně nenahradí současný provoz,“ dodal. Denně mezi stánky projdou tisíce lidí.

Na kolik rekonstrukce vyjde, ukážou až připravované studie. „Určitě to nebude záležitost deseti milionů korun, ale mnohem víc,“ doplnil náměstek Kamas. Pod Kaštany zatím trhovci prodávají na kovových a kameninových stolech pod slunečníky. Na tržišti je celkem 114 prodejních míst.