Zastupitel volal na černošský pár strážníky. Vedení Hodonína to nechápe

Hlídku strážníků bezdůvodně zavolal o víkendu hodonínský zastupitel na rodinu tmavé pleti afrického původu. Trojice v centru města nakupovala. Zastupitel Roman Sedlačík dokonce fotografii cizinců vystavil na svém facebookovém profilu. Vedení Hodonína počínání zastupitele odsoudilo.

Roman Sedlačík, který kandiduje do sněmovny za hnutí Řád národa, chtěl na cizince, kteří údajně žijí v Německu a pochází z Nigérie, přivolat městskou policii ve chvíli, kdy projížděl Hodonínem.

„Co děláte, jste muslimové?“ ptal se páru zastupitel. Sedlačík neskončil jen u zavolání strážníků. Na Facebooku také vyzval občany k tomu, aby jednali podobně jako on.

Příspěvek na Facebooku smazal

„Žádám všechny občany. Nebuďte přip***aní, využijte svého práva a využijte toho, že máme městskou i státní policii, která má přeci pomáhat a chránit!“ napsal zastupitel, který v minulosti kandidoval za sociální demokracii. Svůj příspěvek později smazal.

Události ČT: Hodonínský zastupitel Sedlačík poslal policii na cizince. Starosta se od jednání distancoval (zdroj: ČT24)

A na Facebooku také své jednání vysvětloval. „Šel jsem samozřejmě za nimi a ptal jsem se urostlého černocha, co tu dělají, odkud jsou a jestli jsou muslimové. Jeho manželka se zděsila, nechápu proč, ale zároveň nechápu lidi, kteří si jich nevšímají a pomalu si zvykají,“ napsal Roman Sedlačík v příspěvku. Dnes už zastupitel, na jehož počínání jako první upozornila MF Dnes, nebyl dostupný.

Není možné bezdůvodně někoho legitimovat a už vůbec ne na základě barvy pleti. Vyzývat občany, aby se chovali jako on, je výzvou k nenávisti k lidem odlišné pleti.
Milan Lůčka
starosta Hodonína

Vedení města počínání Sedlačíka odsoudilo. „S jednáním pana zastupitele Sedlačíka jako starosta ani jako občan města Hodonína nesouhlasím a spolu s místostarosty Ladislavem Ambrozkem a Jiřím Jandou se od něj plně distancujeme,“ uvedl starosta Hodonína Milan Lůčka.

Podle místostarosty Jandy už na radnici volají lidé, kteří chtějí, aby Sedlačík výjezd strážníků zaplatil.

K legitimování nebyl důvod

Podle ředitele Městské policie v Hodoníně Jindřicha Vašíčka byl podnět Sedlačíka k legitimizaci neodůvodněný. Strážnici přesto na místo vyjeli, rodinu už ale nenašli. „Vše vždy záleží na konkrétní situaci a nelze z toho usuzovat, že budeme bezmyšlenkovitě kontrolovat každého turistu s batůžkem,“ řekl.

„Ten požadavek samozřejmě je absurdní, protože neodpovídá našim zákonům jak o policii, tak o městské policii. Je přesně vyjmenováno na základě čeho mohou být lidé u nás legitimováni. Takové výzvy mohou jenom rozdmýchávat polarizované nálady v české společnosti,“ dodal odborník na extrémismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity. 

Řád národa je konzervativně nacionalistické hnutí. Podle Lidových novin na sebe upozornilo třeba tím, že do boje o senátní křeslo vyslalo Jiřího Maria Siebera. Ten měl zpochybňovat holocaust a existenci plynových komor. Jiří M. Sieber však jakékoliv popírání holocaustu a plynových komor odmítá.