Konvičkova „islamistická invaze“ na Staroměstské náměstí není trestným činem, rozhodla policie

Policie v těchto dnech ukončila vyšetřování srpnové akce, při níž Martin Konvička a jeho přívrženci vjeli na Staroměstské náměstí převlečení za islamisty. Akce podle ní nebyla trestným činem, pouze přestupkem. Informaci ČT potvrdil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

„Prošetřováním se nepodařilo prokázat, že by se některý z účastníků dopustil trestného činu. Nicméně vyvstalo podezření na přestupkové jednání některých aktérů ‚divadelního představení‘. Toto jednání jsme zadokumentovali a odevzdali k dořešení příslušnému správnímu orgánu,“ uvedl pro ČT Hulan. Magistrát věc v přestupkovém řízení neeviduje, měl by se jí tak zabývat Městský úřad Prahy 1.

K incidentu došlo loni v srpnu na Staroměstském náměstí. Konvičkova iniciativa uspořádala protiislámskou akci, která způsobila paniku mezi turisty. Konvička a jeho stoupenci na ní vystupovali jako maskovaní muži převlečení za bojovníky tzv. Islámského státu a stříleli z maket zbraní. Akci ukončila policie.

Ta událost prověřovala pro podezření ze šíření poplašené zprávy. Možný trestný čin později překvalifikovala na výtržnictví. Za ten by v případě odsouzení obviněným hrozily až dva roky vězení.

Zásah policistů při akci Iniciativy Martina Konvičky na Staroměstském náměstí řešila od loňského srpna také GIBS. A to kvůli stížnostem svědků, podle nichž policisté nemírnili paniku vyvolanou předstíráním teroristického útoku. GIBS vyšetřování ukončila letos v lednu, policie podle ní při zásahu nepochybila.

Vydáno pod