Policie předčasně ukončila Konvičkovu akci. Vyděšení turisté se schovávali v restauracích

Policie předčasně ukončila akci Martina Konvičky a jeho přívrženců, kteří odpoledne na Staroměstském náměstí v centru Prahy chodili mezi lidmi s vlajkou Islámského státu a stříleli do vzduchu z maket zbraní. Po střelbě ale začali mnozí kolemjdoucí utíkat, někteří se dokonce schovali v kuchyních přilehlých restaurací. Policie teď zjišťuje, zda došlo k trestnému činu šíření poplašné zprávy, osm lidí kvůli tomu bylo podat vysvětlení na služebně. Konvičku už kvůli jeho dřívějším protiislámským výrokům stíhá policie.

K podání vysvětlení byli vyzváni i svolavatelé, z nichž jedním je podle informací na webu pražského magistrátu Martin Vítek. Účastníci akce podle svých slov sehráli imaginární vpád Islámského státu do Česka. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu. Ve chvíli, kdy se chystali předvádět popravu zajatce, byla akce úředníkem magistrátu a policií ukončena.

Že jde o divadlo, nemuselo být kolemjdoucím jasné a také jeho aktéry na to někteří z nich upozorňovali. Policejní mluvčí Tomáš Hulan uvedl, že podle svědeckých výpovědí lidé, kteří nevěděli o představení, vnímali střelbu jako reálné nebezpečí, reálný útok a snažili se náměstí opustit a schovat se, kde to bylo možné. Někteří prý vbíhali do okolních restaurací, a dokonce i jejich kuchyní.

Akci pořádala Iniciativa Martina Konvičky, která letos na jaře nahradila Blok proti islámu, jehož byl Konvička předsedou. Vybrala si pro ni záměrně 21. srpen, kdy si lidé v Česku připomínají invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Konvička proti muslimům a islámskému náboženství ostře veřejně vystupuje několik let. Původně chtěl se svým hnutím kandidovat v podzimních krajských volbách. Nakonec se rozhodl sám kandidovat do Senátu. Kvůli jeho dřívějším výrokům na Facebooku ho stíhá policie, podle žalobce těmito výroky podněcoval k nenávisti vůči islámskému náboženství.