Státní zástupce obžaloval Martina Konvičku kvůli výrokům na Facebooku

Státní zástupce obžaloval předsedu Bloku proti islámu Martina Konvičku. Za podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství na Facebooku mu hrozí až tři roky vězení. V případě odsouzení může dostat i některý z alternativních trestů. Mezi ně patří domácí vězení, obecně prospěšné práce či peněžitý trest. Konvičkovo uskupení označilo obžalobu za pokračování politické kriminalizace.

Policie v listopadu obvinila Konvičku z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. Trestní stíhání se týká výroků proti muslimům, které zveřejňoval na svém facebookovém profilu.

„Mám za to, že svým jednáním veřejně podněcoval k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině a náboženství. V tomto případě konkrétně tedy vůči náboženství islámskému, respektive k těm, kteří toto náboženství vyznávají,“ uvedl českobudějovický státní zástupce Josef Richtr.

Dodal, že obžaloba se týká několika konkrétních výroků, které Konvička prezentoval na internetu. V jednom z nich stojí: „Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás muslimové nameleme do masokostní moučky.“ V dalším případě podle žalobce Konvička uvedl: „Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami.“

Podle prohlášení Bloku proti islámu žalobce svými prohlášeními o trestu a výkladu obžaloby „jasně překročil svoje pravomoci i slušné mravy“. Policie prý odmítla vyslechnout svědky obhajoby a hodnotit předložené důkazy i expertní stanovisko trestních právníků. Proti postupu policie i státního zástupce byl proto vznesen advokáty protest. 

Představitelé Bloku proti islámu v minulosti uvedli, že vidí celou kauzu jako politicky objednanou. Obdobně hovoří i partnerský Úsvit. „Úsvit s Blokem proti islámu považují obžalobu docenta Konvičky za pokračování politické kriminalizace,“ napsal ve své tiskové zprávě. „Důkazem pro toto tvrzení je fakt, že policie odmítla vyslechnout svědky obhajoby. Odmítla hodnotit předložené důkazy i expertní stanovisko právníků.“ Takový názor však jednoznačně odmítl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). 

Trestní oznámení podala přímo žalobkyně

Trestní oznámení podala loni jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková. Rozhodla se tak na základě Konvičkových výroků na Facebooku, o nichž se dozvěděla od svých přátel. „Tím nejzávažnějším vlastně bylo hanobit osoby na základě jejich náboženského vyznání,“ citoval Novákovou Český rozhlas, který na obžalobu Konvičky upozornil.

„Argumentovat svobodou slova v tomto případě nelze, protože rovnost lidí zájem, kterému trestní právo poskytuje ochranu – a svoboda slova má přece své meze, není bezbřehá,“ doplnil profesor trestního práva na Karlově univerzitě Jiří Jelínek.

Podle odbornice na extremismus Petry Vejvodové je tento případ výjimečný v tom, že se jedná o předsedu organizace, která prezentuje politické názory. Jinak se prý dá říct, že v české společnosti a na sociálních sítích zejména to nejsou úplně nestandardní názory.

  • Narodil se 2. listopadu 1969 v Opavě. Vystudoval zoologii v Olomouci, během revoluce v listopadu 1989 byl členem celouniverzitního stávkového výboru.
  • Působí jako docent na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Vzděláním je entomolog.
  • Upozornil na sebe v čele iniciativy Islám v České republice nechceme, která přišla s peticí proti imigračním kvótám. Uspořádala několik akcí zaměřených proti islámu, odborníci z ministerstva vnitra ji zmiňují ve zprávách o extremismu.
  • Byl předsedou spolku Blok proti islámu. V září 2015 se blok domluvil se sněmovní opoziční stranou Úsvit–Národní koalice na spolupráci a Konvička měl být takzvaným superlídrem formace. Letos v dubnu ale antiislámský blok ze spolupráce s Úsvitem odstoupil, svůj krok vysvětloval problémy s financováním předvolební kampaně. Nyní působí coby lídr Iniciativy Martina Konvičky.
  • Výroky o islámu nijak příliš nekoriguje. Známý je jeho výrok z Facebooku: „A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky.“ V rozhovorech pro média nazval islám také „úchylárnou“ nebo tvrdil, že muslimové při výkladu koránu lžou. Podle něj je „islám hnusný a špatný“, prohlásil také, že kdyby byl islám potlačován, nebyly by problémy s migranty.