GIBS: Policie při Konvičkově „hře na teroristy“ nepochybila

Policie při akci Iniciativy Martina Konvičky, která v létě v centru Prahy simulovala příjezd Islámského státu, nepochybila. České televizi to sdělila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Inspekce incident prověřovala kvůli stížnostem svědků; podle nich policisté paniku vyvolanou předstíráním teroristického útoku nijak nemírnili. Policie akci dále vyšetřuje jako výtržnictví.

K incidentu došlo loni v srpnu na Staroměstském náměstí, kdy Konvičkova iniciativa uspořádala protiislámskou akci, která způsobila paniku mezi turisty. Jihočeský biolog a jeho stoupenci na ní totiž vystupovali jako maskovaní muži převlečení za bojovníky takzvaného Islámského státu a stříleli z maket zbraní.

Ve chvíli, kdy se chystali předvádět popravu zajatce, byla akce úředníkem magistrátu a policií ukončena. To už ale stihli vyvolat paniku mezi turisty, mnozí kolemjdoucí začali utíkat, někteří se dokonce schovali v kuchyních přilehlých restaurací.

První, co jsme zaregistrovali, byla střelba ze samopalu, následně probíhající dav lidí směrem z náměstí. Utíkali k nám do restaurací, lehali na zem, padali přes kytky, přes stoly. Obrovská panika, řev, pláč.
Lukáš Vantuch
manažer restaurace u Staroměstského náměstí

Zásah policistů při akci Iniciativy Martina Konvičky na Staroměstském náměstí řešila GIBS od loňského srpna. Podle dřívějších informací svědci popsali situaci tak, že zasahující strážníci nemírnili paniku vyvolanou předstíráním teroristického útoku takzvaným Islámským státem. Mnozí si tak mysleli, že jde o reálné nebezpečí.

Podněty k prověření podala i Iniciativa Martina Konvičky. Podle aktuálních závěrů GIBS ale nedošlo ze strany policie ke spáchání trestného činu, ani k jinému nezákonnému jednání.

„Pro tuto chvíli jsou uzavřeny podněty, které jsme obdrželi. V případě, že se na generální inspekci někdo obrátí s novými podněty, samozřejmě se tím bude inspekce zase zabývat a zohlední i nové okolnosti,“ doplnila mluvčí GIBS Radka Sandorová.