Zásah na radnici Brno-střed pokračuje. Policie chce pro pět obviněných vazbu

Události ČT: Zásah policie v Brně-střed (zdroj: ČT24)

Detektivové chtějí vazbu pro pět lidí z korupční kauzy kolem veřejných zakázek městské části Brno-střed. Ostatní čtyři obvinění byli propuštěni a dále budou stíháni na svobodě. Policie je už vyslechla. Zásah na radnici pokračuje i v pátek. Podle tajemníka skončí asi v nočních hodinách. V sobotu se tedy budou na radnici konat naplánované svatby.

Budova Úřadu městské části Brno-střed v Dominikánské ulici je pro veřejnost stále uzavřená, ostatní samostatné budovy úřadu jsou v provozu. Policisté ve čtvrtek zasahovali v úřadu od rána až do pátečních časných ranních hodin, pak podle tajemníka úřadu Petra Štiky práci přerušili.

„Stav je od té doby stálý, čekáme, až policie dokončí šetření. Jsme ve fázi, kdy jsme vyhledali všechny potřebné podklady, nyní je potřeba, aby to policie všechno sepsala, zdokumentovala do spisu a vyhotovila protokol,“ popsal Petr Štika.

Zajištěné podklady jsou podle něj zapečetěné. „Co jsme měli uloženo vyhledat, to jsme vyhledali. Jde o nějaké množství šanonů. Většina toho je ale v elektronické podobě, ty jsme poskytli všechny, vůbec netuším, co policii z toho bude zajímat,“ doplnil tajemník.

V noci bylo devět lidí obviněno. „Ze zvlášť závažných zločinů, účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a úplatkářských trestných činů,“ řekl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda.

Podle některých médií policisté ve čtvrtek zadrželi radního, někdejšího místostarostu a člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachulu (ANO). Švachula působí podle serveru Lidovky.cz na ÚOHS jako člen rozkladové komise pro dohled nad zadáváním veřejných zakázek v Brně. Není jasné, zda je mezi obviněnými.

Komunální politik Jiří Švachula se v Brně do veřejného povědomí dostal nejprve jako galerista. V jeho Galerii Aspekt vystavovali přední čeští umělci. Do politiky vstoupil v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed měl jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů.

V minulém volebním období byl Švachula místostarostou Brna-středu, i tehdy se zabýval například problematikou oprav a privatizace bytů v centru Brna. Působil i v představenstvu Veletrhů Brno. Zatímco v roce 2014 kandidoval z druhého místa kandidátky, loni to bylo z devátého místa, přesto uspěl a získal mandát.

V rámci brněnského hnutí ANO nepatřil Švachula k mediálně nejviditelnějším členům. Patří ale ke sponzorům hnutí. Server Hlídač státu eviduje na transparentním účtu ANO několik plateb od Švachuly. Celková hodnota darů činila 115 tisíc korun.

Aktuálně je Jiří Švachula ve veřejných rejstřících vedený jako zakladatel Nadace Aspekt 2000, zasedal také v dozorčí radě ČD Cargo - kvůli policejnímu zásahu ho ale představenstvo v pondělí 11. března odvolalo. Podle serveru Lidovky.cz působil také na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jako člen rozkladové komise. 

Jiří Švachula
Zdroj: ČT24

Jiří Švachula měl na radnici na starosti řadu veřejných zakázek, například rekonstrukci tržnice na Zelném trhu. Ale také městské byty, které nechával opravovat. Jeho bývalý koaliční partner David Oplatek připustil, že ceny za opravy bytů v posledních letech výrazně rostly. „Ty ceny dosahovaly tří až čtyř milionů korun za jeden byt, což mi přijde jako velká cena,“ řekl bývalý radní Brna-středu David Oplatek (Zelení).

Brno-střed připravuje hloubkovou kontrolu

Vedení městské části Brno-střed připravuje hloubkovou kontrolu investičního odboru. Bude se na ní podílet kontrolní výbor zastupitelstva, na úterý je svolané jeho mimořádné zasedání. Předsedkyně kontrolního výboru Monika Lukášová Spilková (Piráti) řekla, že se v pondělí setká se starostou Vojtěchem Menclem (ODS), v úterý pak mimořádně zasedne výbor. Spilková doufá, že se tak s kolegy dozví více informací o důvodech a okolnostech policejní akce. „Devadesát devět procent informací máme z médií,“ řekla Spilková. 

Starosta Vojtěch Mencl (ODS) řekl, že městská část zastaví jakékoliv platby týkající se investičního odboru a jeho činnost podrobí hloubkové kontrole. Spilková potvrdila, že na kontrole se bude podílet i výbor, kterému předsedá. „Zatím jsme neprobírali, co to přesně bude obnášet,“ uvedla. V pondělí se sejde také rada městské části, ve středu zasedá její zastupitelstvo.

Vokřál: Nemyslím si, že by v Brně-středu byla mafie

Údajné zadržení Jiřího Švachuly nechtějí členové ANO komentovat, stěžují si na nedostatek informací od policie. „Čekáme na oficiální informace policie a vyjádříme se k věci, až je budeme mít,“ řekla předsedkyně krajské organizace Taťána Malá.

Bývalý primátor a místopředseda jihomoravského ANO Petr Vokřál ale odmítl, že by v Brně-středu byla mafie. Podle něj se to tak ale prezentuje v médiích. „Tohle pro nás z hlediska hnutí není otázka hodin, abychom to museli řešit. Musíme počkat na to, jakou relevanci úkony, které byly vykonány, mají,“ řekl exprimátor.

Brněnská ODS chce svolat koaliční jednání

Na radnici Brno–střed funguje koalice složená z ODS, ANO a KDU-ČSL. Brněnská ODS chce kvůli kauze svolat koaliční jednání. Uskutečnit by se mělo zkraje týdne. „Chci si poslechnout kolegy z ANO a také z KDU-ČSL, se kterými jsme v koalici. Chci, abychom se potkali a celou tu situaci zanalyzovali a zjistili jejich postoj k dalšímu fungování na radnici,“ řekl předseda oblastního sdružení a zastupitel městské části Robert Kerndl (ODS).