Policista si podle žalobce nechával peníze z pokut. Míří před soud

Statní zástupce podal obžalobu na dopravního policistu z Plzeňského kraje, který si měl při vybírání pokut neoprávněně ponechat necelých dvacet tisíc korun. České televizi informaci potvrdilo Krajské státní zastupitelství v Plzni a Okresní soud v Tachově, který bude případ projednávat.

„Obžalovaný je stíhaný pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby a zločin přijetí úplatku,“ uvedl s odkazem na příslušné paragrafy trestního zákona mluvčí tachovského okresního soudu Patrik Kurztégl.

Policistovi jako úřední osobě hrozí za přijetí úplatku trest vězení v rozmezí tří až pěti let nebo propadnutí majetku. Za zneužití pravomoci úřední osoby mu soud také může zakázat činnost.

Muže zařazeného u dálniční policie začala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhat před dvěma lety. „Policista si při výkonu služby měl vytipovávat na dálnici D5 především řidiče cizí státní příslušnosti, které zastavil za přestupkové jednání. V minimálně pěti případech v informačním systému přestupkové jednání nezaevidoval, nevypsal příkazový blok a peníze si tak měl ponechat pro svou vlastní potřebu,“ popsala tehdy mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

GIBS pracovala i s verzí, že si policista mohl přijít až na stovky tisíc korun. Podle mluvčího tachovského soudu Kurztégla si však policista měl neoprávněně ponechat pouze necelých 20 tisíc. „Obžalovaný měl získat neoprávněný prospěch ve výši 13 tisíc korun a 250 eur,“ upřesnil.