Dva jihočeští policisté dostali podmínku a pokutu za braní úplatků od řidičů

Okresní soud v Táboře shledal vinnými dva expolicisty z jižních Čech kvůli braní úplatků na dálnici D3. Kromě tříletých podmíněných trestů jim uložil také peněžité tresty 80 a 100 tisíc korun. Schválil tak dohodu o vině a trestu, kterou bývalí policisté uzavřeli s žalobcem. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. Rozsudek není pravomocný. Peněžité tresty dostalo také deset řidičů, kteří expolicisty podpláceli.

„Oba obžalovaní policisté uzavřeli již na počátku hlavního líčení se státním zástupcem dohody o vině a trestu. Na tomto podkladě byli soudem uznáni vinnými ze spáchání zločinu přijetí úplatku a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z policistů i ze spáchání přečinu krádeže,“ uvedl Faktor.

Bývalí policisté podle kriminalistů přijali v únoru 2020 úplatek od nejméně deseti řidičů, které zastavili za překročení povolené rychlosti. Následně jim údajně uložili pokuty za jiné, méně závažné přestupky. Řidiči se tak vyhnuli zákazu řízení nebo zápisu v bodovém hodnocení.

Obžalovaní se prý zaměřovali zejména na luxusní vozidla, jejichž řidiči překročili povolenou rychlost podstatným způsobem. Záznam o překročení rychlosti uchovávali pouze pro svoji potřebu. Dohromady si takto podle obžaloby přišli na více než 26 tisíc korun.

Hrozilo jim až deset let vězení

Okresní soud v Táboře za to expolicisty odsoudil k tříletým trestům vězení podmíněně odloženým na zkušební dobu čtyř a pěti let. Zaplatit také musí peněžité tresty 80 a 100 tisíc korun. Za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby ve formě spolupachatelství jim původně hrozilo až deset let vězení. Podle státního zástupce byli policisté od policie propuštěni už na počátku trestního stíhání.

Okresní soud odsoudil také deset řidičů, kteří policisty podpláceli. Soud jim vyměřil peněžité tresty v rozmezí 34 až 140 tisíc korun.