Zákonodárce chystá další sankce na nemocnice

Hradec Králové – Až padesátitisícová pokuta bude od příštího roku hrozit nemocnicím, ve kterých pacienta bez jeho předchozího souhlasu ošetří pouze student medicíny. To se nelíbí vedení Fakultní nemocnice v Hradci Králové, která mediky učí. Hrozba pokut by podle něj mohla omezit výuku lékařských oborů a poškodit vztahy mezi nemocnicí a školami.

Modelová situace: do pokoje vstoupí skupina studentů medicíny. Na lůžkách leží čtyři pacienti, tři z nich souhlasili s tím, aby je medik ošetřil. „Jeden třeba nepodepsal a teď dojde k tomu, že někdo ze spousty mediků aktivně přistoupí k tomu pacientovi, náhodně mu změří tlak a dostaneme sankci,“ prohlásil ředitel FN Hradec Králové Roman Prymula. Výukou v hradecké nemocnici projde každoročně 800 studentů, budoucích lékařů a sester. Zákon teď nemocnici donutí, aby střežila každý jejich krok, aby se pacienta, který nedal souhlas, ani nedotkli, ani nenahlédli do jeho dokumentace. „Fakultní nemocnice by mohla říkat: Máme z toho postihy, tak nebudeme mít zájem sem ty mediky pouštět,“ doplnil náměstek ředitele nemocnice, bývalý děkan LF UK Vladimír Palička.

Souhlas s ošetřením od medika dávají pacienti už nyní, nová je hrozba pokuty. „Zákonná opatření, pokud nejsou provázena sankcemi, jsou velmi často obcházena a hřeší se na to,“ namítá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Vynucovat něco sankcemi není nejlepší cesta. Správně bychom měli ty lidi vychovávat, přesvědčovat je,“ nesouhlasí Vladimír Palička a Roman Prymula dodal: „Zavedení sankcí naprosto nevítám, protože my potřebujeme mediky učit. Pokud bychom tímto vlastně naváděli pacienty, aby odmítali podpis, nemohli bychom vlastně naše mediky učit vůbec nic.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Odmítavý postoj k návrhu pokut má Svaz pacientů. „Pacientům to může přinášet škodu tím, že se z peněz na ošetření něco ubere a vyplatí se to jako pokuta. Je to tedy naprosto nesmyslné opatření,“ potvrdil viceprezident Svazu pacientů ČR Josef Mrázek a ministr Heger poznamenal: „Já se všem těmto subjektům omlouvám a jsem přesvědčen, že absolutní většina z nich ty sankce nikdy nezažije.“

Návrh zákona o zdravotních službách počítá i s dalšími pokutami pro nemocnice, lékaře i pojišťovny. V příštím týdnu se jím budou zabývat poslanci.