Začaly práce v Komořanské ulici v Praze, vzniknou přechody a cyklopruh

Silničáři začali s opravou části Komořanské ulice v Praze 12, v první fázi potrvají do 3. května. Rekonstrukce se týká úseku od křižovatky s ulicí U Spořitelny po křižovatku s ulicí K Modřanskému nádraží. Součástí bude také rozšíření křižovatky s ulicí K Vystrkovu a přebudování křižovatky se Zlochovou ulicí. Cílem je vylepšit dlouhodobě nevyhovující dopravní situaci v lokalitě, zvýšit bezpečnost řidičů a zlepšit plynulost dopravy, sdělila už dříve mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Upravovaný úsek bude měřit zhruba 570 metrů. Dělníci vymění povrch silnice i chodníků, podél vozovky upraví sjezdy jednotlivých křižovatek a zároveň vznikne i několik nových přechodů pro chodce.

V místě se objeví i nový pruh pro cyklisty a za křižovatkou ulic Komořanská a K Vystrkovu budou nové autobusové zastávky. Ty by měly být v takzvaných zálivech, a nebudou tak narušovat plynulost dopravy, uvádí TSK. 

Silničáři také plánují upravit křižovatku Komořanské s ulicí K Vystrkovu, kde budou nové semafory a vznikne nový pruh. „Křižovatka bude rozšířena směrem na jih a doplní se jeden řadicí pruh navíc. Přes křižovatku budou na každém rameni navrženy dělené přechody pro chodce s ostrůvkem,“ uvedl náměstek ředitele TSK Josef Richtr.

Provizorní silnice

Oprava začíná rekonstrukcí plynovodu, při které povede provoz jednosměrně po Komořanské a do centra po objízdné trase ulicemi K Vystrkovu a Dolnocholupická. Souběžně bude vznikat provizorní komunikace, na kterou se provoz převede. Objízdná trasa zůstane po dobu rekonstrukce ulicí Komořanskou.

V druhé fázi oprav, které začnou 3. května a skončí k 31. říjnu, dělníci dokončí opravu plynovodu a zahájí rekonstrukci samotné Komořanské. V této fázi se na místě uskuteční archeologický průzkum. Součástí prací bude přeložka vodovodního potrubí, veřejného osvětlení a výstavba nových chodníků. Doprava povede po dočasné komunikaci. Poslední fází bude oprava křižovatky s ulicí K Vystrkovu.