Začaly platit přísnější podmínky pro vjezd do centra Brna. Vzniklo sedm nových zón

Studio ČT24: Přísnější podmínky pro vjezd do centra Brna (zdroj: ČT24)

Brněnský magistrát zpřísnil podmínky vjezdu do centra. Řidiči už nemohou využít krátkodobé návštěvnické oprávnění a do centra vjedou autem pouze lidé, kteří tam trvale bydlí nebo podnikají. Centrum je nově rozdělené na sedm zón. Řidiči dostanou povolení pro vjezd jen do jedné z nich. Změny mají zlepšit situaci chodců.

Přísnější podmínky mají zamezit vzniku dlouhých kolon aut za tramvají nebo situacím, kdy pěší zóna připomínala spíš frekventovanou silnici. 

„V minulosti bylo vydáno celkem asi dvanáct a půl tisíce oprávnění, zatímco ke včerejšímu dni (pondělí) to bylo tři a půl tisíce uživatelů. Také jsme významně snížili počet oprávnění městských společností, dopravního podniku, Brněnských komunikací a dalších,“ řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Vedení města si od nových pravidel slibuje mimo jiné snazší a bezpečnější pohyb chodců.

Centrum je rozdělené na sedm zón

Centrum Brna je nově rozdělené na sedm zón. Řidiči dostanou povolení pro vjezd jen do jedné z nich. Končí tak možnost projíždět skrz celé centrum. Například ten, kdo má firmu na ulici Orlí, dostane vjezdové oprávnění jen do podoblasti Měnínská. Když pojede jinudy, nová pravidla poruší.

Mapa zón v centru Brna
Zdroj: Magistrát města Brna

Také kontroly strážníků při vjezdu do města už mají být minulostí. Na řidiče nově dohlédne kamerový systém. Městští policisté se budou soustředit na správné parkování.

„Protože se nám tímto otevřou jisté personální kapacity, část z nich chceme využít k tomu, abychom posílili dohled nad dodržováním předpisů v pěší zóně,“ vysvětlila mluvčí Městské policie Brno Markéta Skřivánková.

Neprojedou ani auta kurýrů s jídlem

Zatímco pro chodce jde o příjemnou novinku, najdou se i kritici přísnějších pravidel, například někteří provozovatelé restaurací. Z pěší zóny, tedy z většiny ulic v centru i náměstí Svobody, totiž zmizí auta jídelních kurýrů.

Na dovoz k zákazníkům tak nyní potřebují víc času. „Bohužel takhle jídlo, které jsme měli pro naše zákazníky čerstvé a teplé, dorazí studené. Což bych řekl, že je pro nás velký problém, který bychom měli řešit,“ říká majitel restaurace v centru Brna Anas Atasi.

Nakolik počet aut v centru Brna nakonec klesne, se zatím během prvního dne fungování nedá odhadnout. Město veškerá data o vjezdech teprve vyhodnotí.