Za kontrolu komína deset tisíc. Původně ale podnikatel uvedl výrazně nižší cenu

Události: Výdaje za údržbu komína před zimou (zdroj: ČT24)

Živnostenský úřad v Pelhřimově zaznamenal už několik stížností na předražené práce, které nabízí jeden z tamních podnikatelů. Kominík si vybírá hlavně seniory a za kontrolu komínů si účtuje několikanásobek běžné ceny.

Kominík se na zahradě prarodičů Lucie Prokešové objevil bez pozvání a nabídl jim kontrolu a vyčištění komína. V té chvíli říkal, že za služby bude chtít zhruba dvanáct set korun. Senioři s nabídkou souhlasili. „Když potom bylo všechno hotovo, naúčtoval si úplně jinou částku – několikanásobně vyšší, než na které byli domluvení,“ popsala Lucie Prokešová.

Na faktuře nakonec bylo necelých deset tisíc – za hodinu práce. „V té chvíli tam byli babička s dědečkem samotní, takže možná i ze strachu tu částku zaplatili,“ dodala.

„Odstraňování dehtu elektrickou komínovou frézou může trvat hodinu, hodinu a půl. Tím pádem částka sedm tisíc korun za tuto dobu je opravdu neadekvátní. Cena za kontrolu a čištění, kde je částka dohromady dva tisíce sedm set korun, se pohybuje na dvojnásobku až trojnásobku běžných cen,“ řekl mluvčí Společenstva kominíků ČR Martin Zeman.

Zpráva o kontrole (kterou manželé od kominíka dostali) je podle společenstva kominíků dokonce bezcenná. Chybí v ní podstatné údaje. „S touto zprávou by mohl mít majitel domu problémy při nějakém zahoření domu a podobně,“ řekl.

Prokešovi si na podnikatele stěžovali i na živnostenském úřadu. A nebyli jediní. „V posledních letech jsme zaznamenali řadu stížností na tohoto podnikatele, jednalo se zejména o stížnosti na cenu provedených kominických služeb. Ti stěžovatelé jsou zpravidla starší občané,“ řekla vedoucí obecního živnostenského úřadu Pelhřimov Jaroslava Tichá.

Kominíka zkusil kontaktovat i štáb České televize. Vyjádřit se ale odmítl. „Je problém si potom stěžovat na to, že ta cena je příliš vysoká, protože oni s ní souhlasili a zaplatili ji,“ poznamenala Tichá.

S podezřením na porušení zákona o ochraně spotřebitele prověřovala podnikatele i Česká obchodní inspekce, neúspěšně. Prokešovi, stejně jako další lidé, kteří se cítí poškozeni, se ještě mohou obrátit na soud.