Kontrolujte si komín, varují hasiči. Zapomenuté saze snadno chytnou a požár se rychle šíří

Události: Kontrolujte si komín, varují hasiči (zdroj: ČT24)

Hasiči varují před požáry komínů, kterých například v Karlovarském kraji od začátku měsíce přibylo. Většinu přitom zaviní nedbalost majitelů domů. U jednoho z nejvážnějších případů ze začátku topné sezony zasahovali na Chebsku – požár tam nepřežila jedna žena.

Každý rok zasahují hasiči u zhruba tisíce požárů komínů. Škody přitom šplhají až k 70 milionům korun a zranění utrpí ročně v průměru 40 lidí.

Příčinou je často závada na komíně. „Usazují se tam saze, což je v podstatě dehet. Požár potom má teploty přes tisíc stupňů Celsia. A stačí drobná prasklina v komíně a teploty se začnou šířit,“ varuje mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal.

Žár ze zaneseného komína snadno dosáhne na hořlavé části střechy. „Staré komíny mají už kolikrát vypadané cihly. Jsou tam kapsy, ve kterých se drží saze. Při sebemenším zahoření sazí, nebo při jiskře, která tam vlétne, se komín zapálí. Tlakem může prasknout a chytit mohou krovy,“ vysvětlil kominík z Ostrova Patrik Gottschier. 

Tomu může snadno zabránit speciální nerezová vložka, která dům ochrání od rozšíření požáru. Kominík nebo revizní technik mohou navrhnout i další preventivní opatření.

Požáry komínů v Česku
Zdroj: HZS ČR

Třetina majitelů podceňuje kontroly komínu

Proto jsou podle odborníků nejdůležitější pravidelné prohlídky, alespoň jednou za rok. Jenže zhruba třicet procent majitelů domů prevenci podceňuje. „Potom dochází k takovým neštěstím. To je prostě špatně. A pak je pozdě bycha honit,“ posteskl si starosta Jáchymova Bronislav Grulich (Volba pro Jáchymov).

Před pár dny zřejmě kvůli vadě na komínu vyhořela chata u přehrady Skalka na Chebsku. Ženu, která byla uvnitř a nadýchala se kouře, hasiči stihli vynést, ale lékaři už jí pomoci nedokázali. Proč se tragédie stala, ještě není jasné a vyšetřování pokračuje, dosavadní zjištění ale ukazují na špatný komín.

Seznam prověřených odborníků, kteří umí riziko požáru komínů snížit, zveřejňují hasiči na svých internetových stránkách.

Požár na Chebsku
Zdroj: HZS Karlovarského kraje