Z Prague Marina byli opět evakuováni nájemníci

Praha - Z bytového domu Prague Marina v Praze-Holešovicích byli dnes ráno opět evakuováni lidé. Kolem poledne se ale začali vracet do svých bytů. Evakuaci zahájili hasiči poté, co nájemníci slyšeli v domě praskání. Podle statika ale žádné nebezpečí nehrozí, zvuky mohly být způsobeny výraznou změnou teplot v noci na sobotu. Nájemníci chystají žalobu pro poškození majetku.

Evakuováno bylo 22 lidí, kteří se shromáždili v recepci luxusního komplexu. „Lidé si stěžovali na rány, které se sice objevují už asi týden, ale nyní byla jejich frekvence mnohem vyšší. Praskání se ozývalo asi čtyřikrát za hodinu, zatímco dříve jednou až dvakrát za den. Proto došlo na evakuaci,“ vysvětlil Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která zastupuje zhruba 150 vlastníků bytů. 

Podle něj měla Prague Marina nájemníky lépe připravit na to, že nějaké zvuky se ozývat mohou. „Byli by na to připraveni a nevyděsilo by je to,“ dodal. Nájemníci pětipatrového domu zažili evakuaci už na konci dubna kvůli podezření, že dům má poškozenou statiku. Metrostav pak zajistil dům podpěrnými sloupy. Počátkem května v něm lidé opět bydleli. Majitelé bytů ale nebyli spokojeni s řešením dubnové havárie v domě a váhali, zda se do nich mají vrátit.

Statik kontroluje dům Prague Marina při druhé evakuaci obyvatel v květnu 2012
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Zvukové projevy, které dnes nájemníky vyděsily, mohly být podle statika Václava Kučery způsobeny výraznou změnou teplot v noci na sobotu, což mělo vliv na ocelovou podpěru a betonovou konstrukci domu. Podpůrná konstrukce, jež nahrazuje původní ocelovou konstrukci, je pevná. „Nejsou tam klouby nebo posuvy, které tam původně byly. Teplotními rozdíly vzniká i teplotní roztažnost. Což se přenáší do původní betonové konstrukce,“ vysvětlil vedoucí stavebního úřadu Prahy 7 Jiří Chour.

Bouchání a další zvuky se budou v domě ozývat dále, v závislosti na teplotních změnách. „Nemá to ale vliv na bezpečnost objektu,“ ujistil Chour, který dům prohlížel už v pátek. „Zjistili jsme v garážích ve stropu trhliny. Trhliny ale nemusejí mít souvislost s dneškem. Nejde u nich určit stáří. Nařídil jsem osadit sledovací terče,“ uvedl Chour.

Stavební úřad nyní vyzve vlastníky, aby připravili návrh na definitivní opravu narušeného domu. „Protože se bude zasahovat do statiky domu, tak to bude přinejmenším na stavební povolení,“ podotkl Chour. Stavitelem luxusního projektu Prague Marina je společnost Metrostav, developerem společnost Prague Marina.

Obyvatelé zvažují, že problémy s domem budou řešit soudně. „Jsme ve fázi, kdy připravujeme právní kroky vůči Prague Marině, v této fázi zjišťujeme, jaké byly způsobené škody,“ uvedl Petr Novotný.

Vstup Radky Zítkové (zdroj: ČT24)