Z nádraží Vyšehrad má být nová obytná zóna. Nabídne „mikrobyty“

Nádraží Vyšehrad se možná dočká nové podoby (zdroj: ČT24)

Zchátralé nádraží Vyšehrad v Praze by mělo výrazně změnit svou podobu. Návrh počítá se 170 mikrobyty i kompletní rekonstrukcí bývalé památkově chráněné výpravní haly. Za projektem stojí developer Milodar Miškovič, který je novým majitelem nádražní budovy. Dosavadní vlastníci se o nemovitost nestarali a momentálně je v havarijním stavu.

Kdysi to byla noblesní výpravní budova, ovšem dnes je to chátrající nemovitost, o kterou se roky nikdo nestaral. Jde přitom o jedno z nejstarších nádraží v Praze. Podle nového plánu se má tato lokalita změnit v rizidenci se 170 mikrobyty.

Samotný nádražní objekt ale zaniknout nemá. Plány jsou takové, že ve výpravní budově bude prostor pro kavárny, restaurace nebo obchody. Byty pak mají vzniknout ve druhém patře a také ve dvou nových samostatných domech. Ty by chtěl investor postavit hned vedle nádraží.

„Projekt jsme koupili s už vydaným stavebním povolením. Budeme ho jen málo korigovat, ale už v rámci té skořápky, která je nadefinovná. Určitě musíme diskutovat s památkáři o změně stavebního povolení,“ uvedl investor Milodar Miškovič z Karlín Port Real Estate.

Na Nádraží Vyšehrad se bydlelo už v minulosti. Byty tam využívaly hlavně rodiny tehdejších pracovníků drah. Mezi nimi například i Vlasta Etrlová a Marie Váňová. „Byl to velký třípokoják, obrovská kuchyň se vstupem na půdu,“ popsala Etrlová. „Všechna okna měl směrem na Vyšehrad – nahoru na kostel,“ vzpomínala Váňová.

Předchozí majitel nereagoval ani na trestní oznámení

Nyní je ale budova v havarijním stavu a opadává z ní omítka. Před několika lety se tam začala propadat střecha. Kvůli bezpečnosti kolemjdoucích nechaly úřady památkově chráněnou budovu oplotit.

Bývalí majitelé objektu nekomunikovali s úřady ani s památkáři. Poslední majitel nádraží měl sídlo na Kypru, nereagoval ani na trestní oznámení. Jednání o koupi s ním trvalo rok a půl. „Konečně budeme mít partnera, se kterým můžeme řešit záchranu této nemovité kulturní památky,“ reagoval na záměr investora místostarosta Prahy 2 pro oblast územního rozvoje Jan Recman (ODS).

„Chceme, aby genius loci toho objektu zůstal. Genius loci je něco, co jej odlišuje od jiných,“ dodal Miškovič. Výstavba má začít letos v říjnu, hotovo by mělo být za dva roky. Náklady spočítal investor na 700 milionů korun.