Vyhlášení chráněného území u Náchoda straší radnici

Náchod – Někteří podnikatelé z Náchoda se obávají chystaného vyhlášení zvláště chráněného území na okraji města. Také vedení radnice, která k němu kdysi dala souhlas, nezůstává v klidu. Vznik takové přírodní památky by znamenal konec všech plánovaných investic na těchto pozemcích, s nimiž při jejich koupi počítalo i město. Dnes vedení tvrdí, že tehdy nemělo dost informací.

Pozemky nedaleko chátrajících lázní v Bělovsi náchodská radnice koupila v roce 2007 za šestnáct milionů korun. Tehdy měla v úmyslu postavit na nich v budoucnu kromě jiného nové lázně. Jenže už tři roky před koupením pozemků město souhlasilo s tím, aby se i tato lokalita stala součástí zvláště chráněného území Natura 2000. „V případě, že tu bude aplikována Natura tak, jak je dnes předepsána, mám obavy, že pozemek nebude k ničemu, protože se tu nebude dát postavit ani psí bouda,“ tvrdí náchodský starosta Jan Birke (ČSSD), který spolu s dalšími zastupiteli hlasoval pro koupi pozemků. Podle jeho slov nebyl tehdy „bývalými kompetentními lidmi informován o tom, že by pozemky byly v Natuře 2000.“

Bývalý místostarosta Náchoda Jaroslav Pohulán ale upozorňuje, že si to měl sám zjistit: „Povinností každého jednotlivého zastupitele je informace si opatřit. Pokud si dnes někdo stěžuje, že tak neučinil, pak je to jeho chyba.“ Sám se znehodnocení pozemků neobává. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vyhlášení zvláště chráněného území připravuje Královéhradecký kraj, podle kterého začlenění do soustavy Natura 2000 vyplývá z nařízení vlády. „Kraj v současné době posuzuje námitky vlastníků dotčených pozemků. Není vyloučeno, že podmínky ochrany přírodní památky budou upraveny tak, aby této lokalitě nebylo bráněno v jejím dalším rozvoji,“ dodal krajský mluvčí Jiří Hošna.