Vrchlabí má nový krytý bazén. Kvůli závadě po sedmi hodinách přerušil provoz

Události ČT: Vrchlabí má nový bazén za 200 milionů korun (zdroj: ČT24)

Ve Vrchlabí na Trutnovsku zahájil v úterý provoz nový krytý bazén téměř za dvě stě milionů korun bez DPH. Navzdory dopadům růstu cen energií a inflace bazén otevřel v plném rozsahu, řekl ředitel městské organizace Aquacentrum Vrchlabí Jiří Dušek. Odhad příspěvku města v prvním čtvrtletí roku 2023 na provoz bazénu je podle něj dva miliony korun. Aquacentrum však po sedmi hodinách kvůli technické závadě na rozvaděči elektřiny provoz přerušilo, návštěvníci objekt spořádaně opustili. Dle místostarosty města Alfreda Plašila se večer závadu podařilo odstranit.

„Očekáváme velký zájem od prvního dne. Oproti původním předpokladům jsme ceny vstupného museli zvýšit o deset až patnáct procent, myslíme si, že jsou stále příznivé,“ uvedl Dušek. 

„Město Vrchlabí sní o novém bazénu padesát let, je fantastické, že se to podařilo. Vrchlabí si bazén velmi přálo a nyní je to realitou. Jsem také rád, že se nám podařilo vše finančně i termínově zvládnout. Nebýt navýšení ceny z důvodu zvýšení ceny materiálů, tak bychom udrželi cenu podle výběrové řízení. Z mého pohledu je to malý zázrak,“ řekl starosta Vrchlabí Jan Sobotka (Zvon).

Výstavba aquaparku představuje jednu z největších investic v novodobé historii dvanáctitisícového města na úpatí Krkonoš.

Součástí aquaparku je plavecký bazén se čtyřmi dráhami o délce 25 metrů, cvičný bazén, relaxační bazén, vířivky, venkovní tobogan a další atrakce. Roční kapacita má být 100 až 110 tisíc návštěvníků.

Stavba bazénu začala loni na jaře v areálu Vejsplachy u rybníku Kačák, který město před pěti lety přebudovalo na přírodní koupaliště. Město zahájilo stavbu poté, co bylo v místě vybudováno parkoviště, komunikace a inženýrské sítě, vše zhruba za dvacet milionů s DPH. V areálu Vejsplachy město už dříve otevřelo sportovní areál o rozloze přes sedm hektarů. Výstavbu bazénu financovalo z vlastních zdrojů.

Původně měl být skoro o deset milionů levnější

Samotné vybudování bazénu vyšlo na 196,5 milionu korun bez DPH oproti původně odhadované částce 188 milionů. Cena se podle vedení radnice zvýšila zhruba o 8,5 milionu korun kvůli růstu cen stavebních materiálů.

Do částky 196,5 milionu korun není započítaná výstavba takzvaného energocentra, jehož součástí je také kotelna, jde o samostatnou investici. Podle starosty má dodavatel energobloku povinnost uhradit náklady na vybudování kotelny a po dobu patnácti let dodávat elektrickou energii a teplo do bazénu. Elektrická energie se tam vyrábí z plynu.

Provoz byl po sedmi hodinách od otevření přerušen

Sedm hodin poté, co se nové aquacentrum otevřelo, byl provoz přerušen. „Došlo k technické závadě na vstupu do rozvodny elektrické energie v objektu aquacentra. Nikomu se nic nestalo, nikdo z návštěvníků ohrožen nebyl,“ řekl místostarosta Vrchlabí Alfred Plašil.  

Provozovatel, městská organizace Aquacentrum Vrchlabí, sestavila seznam návštěvníků, kterých se výpadek dotkl a bude se jednat o jejich kompenzaci. „Bude se to řešit, až půjde elektřina, až po obnovení provozu návštěvnického systému,“ řekl Plašil. Radnice podle něj závadu řešila s dodavatelem stavby v rámci reklamačního řízení.

Závadu se podařilo odstranit ve večerních hodinách, provoz aquacentra tak bude pokračovat ve středu dle stanovené otevírací doby. „Došlo k technické závadě na vstupu do rozvodny elektrické energie v objektu aquacentra. Nikomu se nic nestalo, nikdo z návštěvníků ohrožen nebyl. Závadu se již podařilo odstranit,“ sdělil místostarosta.