Volby v Karlově Studánce platí. Stěžejní důkaz dodala pošta

Ostrava – Volby v Karlově Studánce jsou platné. Krajský soud v Ostravě zamítl stížnost zástupců Hnutí sociálně slabých, jehož lídrem je bývalý agent StB Ludvík Zifčák. Hnutí napadlo platnost voleb kvůli tomu, že starostka Karlovy Studánky nedlouho před komunálními volbami vyškrtla ze seznamu voličů 26 lidí. Odůvodnila to tím, že se přihlásili k pobytu jen proto, aby ovlivnili volby, ale ve skutečnosti občany obce nejsou. Soud jí dal za pravdu. Stěžejní důkaz poskytla Česká pošta.

Krajskému soudu v Ostravě, který žalobu na volby v Karlově Studánce posuzoval, poskytla důležitý důkaz Česká pošta. Potvrdila, že vyškrtnutí voliči v jesenické lázeňské obci nebydlí, protože si nepřebírali poštu. Ta jim chodila do tamního hotelu Džbán, kde měli úředně trvalé bydliště. Hotel má pronajatý bývalý agent StB a lídr Hnutí sociálně slabých Ludvík Zifčák.

Zifčák zvažuje ústavní stížnost

„Krajský soud zkoumal, zda vyškrtnutí voličů bylo v souladu se zákonem a dospěl k závěru, že bylo, neboť voliči neměli vztah k obci,“ shrnul závěry soudu jeho mluvčí Dalibor Zecha. Zifčák se s tím nehodlá smířit. „Počkáme na zdůvodnění, ale určitě s tím půjdeme k Ústavnímu soudu,“ prohlásil.

Volby v Karlově Studánce platí

Krajský soud dal za pravdu starostce Karlovy Studánky Radce Chudové, která se obávala, aby se kvůli účelově přihlášeným voličům nemusely opakovat volby tak jako v roce 2010. Tehdy bývalý agent StB Zifčák, který je známý tím, že v listopadu 1989 sehrál provokativní roli mrtvého studenta Šmída, v obci kandidoval za hnutí Prosperita. Díky tomu, že do hotelu Džbán přihlásil k pobytu své stoupence z okolí, se dostal do zastupitelstva. Až Ústavní soud rozhodl, že tím protizákonně ovlivnil volby a ty se musely opakovat. V opakovaných volbách už křeslo nezískal.

Ludvík Zifčák
Zdroj: Ladislav Galgonek/ČTK

Situace se opakovala a starostka Radka Chudová byla ve střehu. „V tak malé obci, jako je ta naše, lze snadno zjistit, jestli někdo je, nebo není jejím skutečným občanem. Kdybych do seznamu nezasáhla, volby by mohly být opět neplatné,“ vysvětlovala Chudová.

Samozvaný kazatel prokázal vztah k obci

V jednom případě jí ale soud za pravdu nedal. Šlo o samostatnou žalobu Michala Perouta. Má nemovitosti v nedalekém Ludvíkově, ale úředně už pět roků bydlí v hotelu Džbán v Karlově Studánce. Soudu dokazoval, že má k obci vztah mimo jiné tím, že tam pořádá výstavy, koncerty či kázání. Krajský soud sice nevyhověl jeho žádosti, aby prohlásil neplatnost voleb, ale nařídil, aby byl opět zapsán do seznamu voličů. Výsledek voleb to ale neovlivní. Chudová trvá na tom, že ani Perout v Karlově Studánce nežije. „Poradíme se, co dál,“ řekla České televizi. Michal Perout je spokojen. „Spravedlnost zvítězila, ústavní právo člověka volit nebylo pošlapáno,“ prohlásil stěžovatel.

Volby vyhrála současná starostka

Radka Chudová, která vede Sdružení nezávislých kandidátů, volby v Karlově Studánce na celé čáře vyhrála. V sedmičlenném zastupitelstvu získali nezávislí šest křesel. Zifčák a jeho Hnutí sociálně slabých jedno.