Vlaky na Šumavu nezvládají nápor turistů, část úseků proto posilují autobusy

Události v regionech: Šumavská lokálka nestíhá, pomáhají posilové autobusy (zdroj: ČT24)

Vlaky na takzvané šumavské lokálce mezi Českými Budějovicemi a Volary jezdí kvůli opravám pomaleji. Hlavně o víkendu tak na oblíbené trase nestíhají nápor turistů. Jihočeský kraj proto posílil některé úseky autobusy. Ty přepraví i cyklisty.

„Vlak prý jede do Českého Krumlova hodinu a do Českých Budějovic dvě. Pokud je autobus o půl hodiny rychlejší, pojedeme autobusem,“ nastiňuje svůj plán turista Peter Bozovski. Nejvytíženější jsou doplňkové spoje hlavně o víkendech. Cestujícím pomáhají, když jsou vagony přeplněné nebo mají zpoždění.

„Vlaky jezdí pomaleji než obvykle z důvodu údržby trati, protože došlo k závadám a musela být podstatně snížená rychlost,“ vysvětluje jednatel společnosti Jikord Jiří Kafka. Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda už dříve řekl, že po průjezdu diagnostického vozidla, které problémy odhalilo, došlo ke snížení rychlosti vlaků na úsecích trati v souhrnné délce devíti kilometrů.

„Abychom zajistili komfort v úseku Kájov až Volary, tak jsou zavedené autobusy z Českých Budějovic právě až do Volar. Nezastavují všude, jen na vybraných místech,“ doplnil Kafka. Od podzimu pak začnou další práce. Správa železnic na trati vymění pražce a přejezdy. Místo vlaků tak už na většině míst svezou cestující autobusy.