Vítr ráno zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. U Divišova havaroval sypač

Silný vítr ráno zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky na Růžovou horu zůstal v provozu. Ve středních Čechách museli vyjet všichni silničáři, aby čistili vozovky od sněhu.

Na Sněžce byla ráno mlha a teplota se pohybovala kolem sedmi stupňů pod nulou. Pocitová teplota byla kvůli větru kolem minus sedmnácti stupňů. Vítr na vrcholu hory vál v nárazech rychlostí přes sedmdesát kilometrů v hodině, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru šedesát kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky.

Když je horní úsek lanovky mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří dva a půl kilometru. Od začátku listopadu má lanovka pravidelnou podzimní odstávku a jezdí pouze o víkendech. Do pravidelného provozu se vrátí v sobotu 10. prosince.

Ke sjezdovce na vrcholu Černé hory se lyžaři dostanou kabinovou lanovkou z parkoviště v Janských Lázních. Její provoz vítr neomezil. Lyžaři mají k dispozici tři sta metrů sjezdovky s asi padesáti centimetry přírodního a technického sněhu. Na Černé hoře se poprvé v sezoně lyžovalo o posledním listopadovém víkendu. I nynější provoz je víkendový.

Zimní sezonu zahájilo středisko Malá Úpa, lyžuje se na šesti stech metrech sjezdovky Pomezky. I v Malé Úpě vlekaři od pondělí provoz přeruší. Na hřebenech Krkonoš leží asi šestnáct centimetrů sněhu.

Ve středních Čechách uvázly kamiony

Silnice ve středních Čechách byly ráno mokré po chemickém ošetření, místy na nich mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Krajští cestáři v noci poslali do terénu veškerou techniku.

Podle mluvčí středočeských cestářů Petry Kučerové na některých místech regionu v noci uvázly kamiony a jeden sypač měl nehodu. „Byly problémy na několika silnicích třetí třídy, kam najely kamiony a uvázly tam, ale už se všechno odstranilo. V současné době by už mělo být všechno sjízdné a neměly by být žádné problémy,“ uvedl dispečer před devátou ranní.

Podle Kučerové měly kamiony potíže například u Smečna na Kladensku nebo Heřmanova na Rakovnicku. „Sypače se solí během noci ošetřily své okruhy dvakrát, inertním posypem jednou. Na silnici II/111 mezi Divišovem a Struhařovem se stala nehoda sypače s osobním automobilem. Po několika hodinách náš sypač pokračoval v práci,“ uvedla Kučerová. Na většině území středních Čech je zataženo, teploty se pohybují kolem nuly a fouká slabý vítr.

V sobotu bude podle meteorologů většinou 1 až 5 stupňů, na západě republiky minus 1 až plus 2 stupně. V neděli se bude oteplovat, v celé republice bude nad nulou, na Moravě vystoupají teploty až na 8 stupňů.