V Pardubicích se podařilo zapsat do škol většinu ukrajinských dětí. Bylo jich téměř dvě stě

Události v regionech: Místa ve školách pro děti z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Téměř všechny děti z Ukrajiny v Pardubicích už mají školu. Problém město vyřešilo společně se soukromou školou. V krajském městě vznikne nová škola, ve které se budou učit česky i ukrajinsky. Letos poprvé také dostanou vysvědčení.

I když bude konec školního roku, ukrajinské děti si teď zvykají na novou školu a spolužáky. V pátek také poprvé dostanou vysvědčení, i když do školy chodily jenom čtrnáct dní.

Po víc než roce se podařilo pardubické radnici a soukromé škole zapsat děti, na které v českých školách nevystačily kapacity.

„To bylo trošku problém, ale myslím, že pro naše ukrajinské děti to je moc dobře, “ řekla matka budoucího prvňáka Uliana Gornyak.

Od září se pak budou učit v prostorech, které poskytlo město. Doteď chodily do adaptačních skupin. Výuku sice měly, ale oficiálně neuznanou.

A souvisí s tím i další problémy – změna prostředí a psychická nejistota dětí. „Řešíme konzultace s psycholožkou, protože jsou vlastně vyloučené ze společnosti,“ doplnila ředitelka komunitního uprchlického centra Kalyna Petra Srdínková. 

I tak ale pořád zůstávají desítky dětí, pro které prozatím místo není a stále přicházejí další. „Stěhuje se nám čím dál víc cizinců do města a ta situace rozhodně není jednoduchá, což generuje pochopitelně potřebu umísťování ve školách,“ konstatovala vedoucí odboru školství, kultury a sportu v Pardubicích Ivana Liedermanová.

S umístěním předškolních dětí pomohou třeba dětské skupiny, stačit ale nebudou. „Budeme moct vzít maximálně 24 dětí, což je vlastně nejvyšší kapacita dětské skupiny, a máme dalších 120 předškolních dětí na čekací listině a vůbec se neví co s nimi,“ sdělila organizátorka skupiny a jednatelka ZŠ a MŠ Klas Klára Svobodová.

Magistrát teď čeká na září, kdy zjistí přesné počty dětí, které do škol a školek nastoupí. Pak bude řešit umístění těch, které se nedostaly.