TÉMA

Adaptační skupiny

V Pardubicích se podařilo zapsat do škol většinu ukrajinských dětí. Bylo jich téměř dvě stě

Téměř všechny děti z Ukrajiny v Pardubicích už mají školu. Problém město vyřešilo společně se soukromou školou. V krajském městě vznikne nová škola, ve které se budou učit česky i ukrajinsky. Letos poprvé také dostanou vysvědčení.
27. 6. 2023|

Do školek nenastoupily tři čtvrtiny ukrajinských dětí a dvě třetiny ani do základních škol, uvedla inspekce

Počet Ukrajinců zapsaných do škol je ve srovnání s množstvím registrovaných uprchlíků podle České školní inspekce zatím výrazně nižší. Do školek jich zatím nenastoupily tři čtvrtiny a dvě třetiny zatím ani do základních škol, uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal na tiskové konferenci s ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN). Hlavní nápor na školy začne podle ministra v září, už teď ale mají problémy s kapacitou a zajištěním personálu, často se pro ukrajinské děti nedaří zajistit psychologickou podporu.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 23:13|

Vláda schválila navýšení životního a existenčního minima o deset procent, prodloužila nouzový stav

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima o deset procent od 1. dubna, chce tak pomoci domácnostem s rostoucími cenami. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po skončení zasedání řekl, že dopad na letošní rozpočet odhaduje na 1,8 až dvě miliardy korun. Částky hrají roli při posuzování nároku na pomoc od státu i při stanovení výše některých dávek. Kabinet rovněž podle informací ČTK schválil prodloužení nouzového stavu do 31. května tak, jak to úterním hlasováním umožnila sněmovna.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 15:53|